szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Judas Priest az Arénában
 
Teljes tűzerővel támad a brit legenda
Judas Priest - 2018.07.24., Papp László Budapest Sportaréna
Rage, Firewind koncert
 
Először Budapesten a német heavy metálosok új felállása
Rage, Firewind, Darker Half - 2018.01.15., A38 Hajó
Pokolgép: 35 éves jubileum
 
Klasszikus felállás és vendégek a heavy metal legenda jubileumán
Pokolgép, Omen - 2018.06.08., Papp László Budapest Sportaréna
Tormentor: Anno Domini 30
 
Újra színpadon a legendás magyar black formáció
Tormentor, Pherihelion, Cult of Fire - 2018.04.21., A38 Hajó
Cannabis Corpse koncert
 
Vidám death metalra tekerhetünk egy vidám tavaszi estén
Cannabis Corpse -2018. március 21., Dürer kert
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 
 pearl jam | rock/alternatív |
451
 fan
| fórumuk | weblapjuk |

alapok >
stílusok: Grunge, Art Rock, Post Rock
alapítva: Amerikai Egyesült Államok, 1990

ajánlott bandák >
Nirvana, Soundgarden, Stone Temple Pilots, Eddie Vedder, Red Hot Chili Peppers, Alice In Chains, Placebo | még >

| | a banda fóruma | hírek a bandáról | segítek. szerkesztem ezt az adatlapot. |

-kattints az alábbi lekerekített gombokra és meglátod milyen jó lesz-

A Pearl Jam a Mother Love Bone nevű zenekar romjain alakult, mely az 1980-as évek végének egyik legnépszerűbb csapata volt Amerikában. Miután a frontember Andrew Wood 1990-ben heroin-túladagolás következtében elhunyt, a gitáros Stone Gossard és a basszusgitáros Jeff Ament úgy döntött, hogy új zenekart alapítanak. Csatlakozott hozzájuk Mike McCready (szólógitár) és a pazar hangzású Mookie Blaylock néven elkészítettek egy demót, melyen Matt Cameron, a Soundgarden dobosa segítette ki a srácokat. A sok dobos közül az egyik későbbi perkásnak, Jack Ironsnak hála a demóanyag eljutott az akkor 25 éves san diego-i szörfös sráchoz, Eddie Vedderhez, aki kicsit hozzáigazított az elkészült dalokhoz. Ennek köszönhetően hamarosan a zenekar frontemberi pozíciójában találta magát. Nem sokkal később megérkezett az első saját dobosuk, Dave Krusen, és ezzel megszületett a csapat eredeti felállása.

1991 elején átkeresztelték magukat Pearl Jam-mé, ezen a néven rögzítették Ten című első nagylemezüket, mely ugyanezen év augusztusban jelent meg. A korong kezdetben mérsékelten fogyott, ám a Nirvana 1992-es robbantása után kapkodni kezdték, mint a cukrot. Nem sokkal később a Pearl Jam eladások terén már le is körözte a Nirvanát, ami nem is csoda: mesterien ötvözték az 70-es évekre jellemző stadion-rock hangulatot az 80-as évek poszt-punk dühével, ugyanakkor nem hanyagolták el a fogós riffeket és a fülbemászó kórusokat sem. Az olyan slágerek mint a Jeremy, az Evenflow vagy az Alive a rádióállomások kedvenceivé váltak.

Krusen nem sokkal a Ten megjelenése után elhagyta a csapatot, helyét Dave Abbruzzese foglalta el. Eközben a rajongók száma rohamosan nőtt, köszönhetően a hathatós MTV-s támogatásnak, a Lollapalooza-turné sikerének és a Facérok című filmben való közreműködésnek. 1993-ban megjelent a Vs., amelyről sem videoklip sem maxilemez nem készült. Ennek dacára platina lett: első héten közel 1 millió példány fogyott el belőle. 1994-ben lemondták nyárra tervezett amerikai turnéjukat, mert perbe keveredtek a Ticketmaster nevű szervezői céggel: azzal vádolták a vállalatot, hogy nem képes 20 dollár alá vinni a jegyárakat. Az ügy az Igazságügyi Minisztérium elé került, a vádiratban a "tisztességtelen üzleti politika" megnevezés szerepelt. A pereskedés alatt a zenét sem felejtették el: új albumot rögzítettek, majd amikor végeztek, kirúgták Abbruzzese-t. Helyére az egykori Red Hot Chili Peppers és Eleven dobos, a már említett Jack Irons került.

A harmadik Vitalogy című album 1994 végén jelent meg, és igen hamar multiplatina lett. Közben tovább folyt a per a Ticketmaster-rel, ám az Igazságügyi Minisztérium végül felső fokon a cégnek adott igazat.

Vedder 1994 tavaszán felesége, Beth Hovercraft nevű zenekarával turnézott, Stone Gossard független kiadót alapított, Mike McCready projectje, a Mad Season pedig (a mikrofon mögött az Alice In Chains azóta elhunyt énekesével, Layne Staley-vel) kiadta első, Above című korongját.

1995 elején a csapat rögzített egy anyagot Neil Young-gal. A rögzített anyag Mirror Ball néven látott napvilágot 1995 tavaszán Young neve alatt. A srácok neve csak a bookletben szerepelt, a Pearl Jam nevet sehol máshol nem tüntették fel.

1996 nyarán megjelent a negyedik nagylemez, No Code címmel. Bár az album remek kritikákat kapott, hovatovább a toplisták éléről rajtolt, a korábbi lemezeken megszokottól eltérő stílusa miatt nem aratott osztatlan sikert a rajongók körében. A lemezt követő turné sem sült el valami jól, köszönhetően a Ticketmaster-rel folytatott elhúzódó pernek, valamint a vonakodásnak attól, hogy hosszú hónapokat töltsenek az utakon.

1997 csendesen telt: a srácok többnyire kivonták magukat a reflektorfényből. Gossard megjelentette Interiors című második lemezét, Brad nevű csapatával. Az év végére a Pearl Jam befejezte új, keményebb muzsikát rejtő Yield című korongját. 1998-as megjelenésekor a kritikusok lelkesen fogadták, ám üzleti szempontból megbukott az anyag. Bár megjelenésének első hetében az eladási listák második helyén nyitott, később gyorsan eltűnt a süllyesztőben. Ennek ellenére - vagy épp ezért - a csapat egy aréna-turnéval támogatta a Yieldet, amelyről felvétel is készült – ez lett a Live on Two Legs. Jack Irons megromlott egészségére hivatkozva már nem vett részt a turnén, őt az ex-Soungarden-es Matt Cameron helyettesítette.

A Pearl Jam a pop felé is kacsintott egyet: megjelentették J. Frank Wilson klasszikusát, a Last Kiss-t egy kislemez formájában, az anyag pedig bearanyozódott. A csapat 2000-ben tért vissza igazán a Binaural című lemezzel. Az ezt követő amerikai és európai turnét rögzítették, amely egy dupla CD-s anyagon jelent meg.

 Pearl Jam fórum >
| pearl jam fórum | 2.735 üzi | belépek | új üzenet |
 zombee adatai szms küldés válasz 2017. november 20. - 0.07
üzenetei: 28764 db
alkotásai: 15 db
21 éves lett a Pearl Jam mindezidáig egyetlen magyar koncertje!
 

 
 zombee adatai szms küldés válasz 2014. október 27. - 19.00
üzenetei: 28764 db
alkotásai: 15 db
Volt egy rövid Temple Of The Dog újjáalakulás a hétvégén.

 

 
 motorhead3 adatai szms küldés válasz 2013. október 17. - 10.33
üzenetei: 3469 db
alkotásai: 0 db
Élvezzétek!!!!!!!!!!!!
 

 
| pearl jam fórum | 2.735 üzi | belépek | új üzenet |

 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.021291971206665 mp)