szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
Depresszió 18. születésnap
 
Eddigi leglátványosabb koncertjével nő fel a Depi
Depresszió - 2018.08.18., Barba Negra Track
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 
 moonsorrow | hardcore/metál |
248
 fan
| fórumuk | weblapjuk |

alapok >
stílusok: Folk Metal, Pagan Metal, Black Metal
alapítva: Finnország, 1995

ajánlott bandák >
Finntroll, Children Of Bodom, Ensiferum, Korpiklaani, Dimmu Borgir | még >

| | a banda fóruma | hírek a bandáról | segítek. szerkesztem ezt az adatlapot. |

-kattints az alábbi lekerekített gombokra és meglátod milyen jó lesz-

A Moonsorrow 1995 végén jött létre, amikor Henri és Ville Sorvali összeálltak hogy megteremtsenek egy folkos, epikus stílusú metalegyüttest.Hamar felvették az első demot a Thorns of Ice-t, de rejtélyes módon eltűnt a felvett anyag fele vágáskor, így nem adták ki az albumot.1997 tavaszán megjelent a hivatalos bemutatkozó kislemez a Metsä (Forest), ami felkeltette a hallgatóság figyelmét. A Metsä után felvették egy albumnyi anyagot ezzel viszont elégedetlenek voltak a srácok így nem engedték kiadni.1999 januárjában jött a következő kislemez Tämä Ikuinen Talvi (This Eternal Winter) címmel amit a Plasmatica Recordsnál adtak ki.Ekkor csatlakozott az együtteshez a dobos Marko Tarvonen is. A csapat álmavégre valóra vált és felvették az első nagylemezüket a Suden Uni-t (A Wolf's Dream) ami hihetlenül jól sikerült pogány folk/black metal album lett. Nagy mérféldkő volt ez a Moonsorrow számára, mivel ekkor csatlakozott hozzájuk Mitja Harvilahti és Lord Eurén így koncertezni is tudtak. Nehézségekbe ütközött az új kiadó keresése de végül rátaláltak a Spikefarm Records-ra. A következő album a Voimasta ja kunniasta (Of Strength And Honour) 2001 November 26.án került kiadásra,és egyből megnyerte a rajongók szívét fantasztikus hangzásával világszerte. Turnéjuk is jól sikerült, tehát jól ment a csapatnak.

A következő lépés volt, hogy a banda belépett a legendás Tico-Tico stúdióba Kemi városában.Talán lehet mondani, hogy ez a lépés egy mérföldkő volt a srácoknál..A 2003-ban kiadott Kivenkantaja c.lemez valami hihetetlen megoldásokat tartalmazó, fantasztikus összetételű anyag lett, amit -nyugodtan ki lehet jelenteni - más zenekar nem tud leutánozni...Ez az album lett a Moonsorrow eddigi legjobban sikerült műalkotása, egyáltalán nem érezhető az albumon, hogy a tagok huszonévesek...8-10, helyenként még többperces dalok vannak, amikből árad a harcias, előretörő hatás..Talán ami még jobban nyomatékosítja ezt az érzést, az az egész muzsikának a folkos, epikus világa, továbbá a lelke, ami viszi, kíséri előre a számokat.

A zenekar (ezek után) saját stílusában méltán nevezhető a legjobbnak.Sokak külön stílust akartak az alakulatnak.Felmerült a kérdés, hogy innen már hova tovább, mivel még egy ilyen remekmű nem születhet.
Csakhogy voltak, akik ezt nem így gondolták..Legalábbis 5 biztosan, nevezetesen Ville Sorvali, Marko Travonen, Mitja Harvilahti, Henri Sorvali valamint Maskus Eurén...Ugyanis a 2005-ben kiadott Verisäkeet mind formailag, mind szerkezetileg, mind az összetételét tekintve jobb lett..tökéletes lett..Tartalmilag is sokkal tágabb.Solvari hörgését szinte teljesen elnyomja a hangulat és a zene, szinte észre se veszed, hogy van benne hörgés..meg néhol tiszta ének is.
Bár az egész lemezt igen nehéz befogadni, sőt első meghallgatások után lehetetlen, azonban ha jobban beleássa magát az ember, és felfogja, hogy milyen iszonyatos hatást tud kelteni ez a mű tulajdonképpen, akkor biztos, hogy nem tud tőle elszakadni.
Ez az album már valóban csodát művel hallgatójával. Az első másodperctől, az első madárhangtól kezdve az utolsó tűzropogásig elrepíti az embert a finn, hófödte magas hegyekbe, ahol éhes farkasok bóklásznak vadászat közben, ahol ha elnézel a hegy tetejéről, akkor tucatnyi falut látsz, ahol zajlik az élet, és ha arrébb mész pár lépést, akkor a jó öreg finn barátaid szeretettel fogadnak, hogy ülj le közéjük a jó meleg tűzhöz, és énekeld velük a régi, finn népzenéket, míg ők kopott hegedűvel és szájharmónikával kísérnek ...


És közben meg valami megfoghatatlan tüzet, lángot érzel a szívedben, ami mindjárt elrepít, és a szemeid elkezdenek könnyezni, mert nem bírod magadban tartani az indulatot, az érzelmeket, amit ez a zene kivált belőled.. Mindehhez nem kell más, csak annyi, hogy hosszasan figyelj a zenére!
Ezalatt a 70 perc, 50 másodperc alatt nem tudsz magadról és nem érzed a környezetedet, csak azt érzed, hogy a hideg kiráz egyfolytában...szárnyakat kapsz, az egyik pillanatban egyre feljebb-feljebb kerülsz a tömeggel együtt, miközben valami fantasztikus történik veletek, a másikban pedig a földön állsz, és a körülötted levő emberekkel együtt szinte megőrülsz a zseniális, kemény dallamvilágtól, a jobbnál jobb ritmusoktól, és a fantasztikusan megszerkesztett gitárszólóktól..

Talán a világon Sorvali-ék az egyetlenek, akik képesek lettek volna fejleszteni még ezt az irányt, ám (sajnos) inkább úgy döntöttek, hogy a rajongóiknak szeretnének megfelelni.
A Viides Luku-Hävitetty már inkább ezt érezteti a hallgatóval.Bár a hangzás, a finn világ, a harc erről a korongról is sugárzik, de hatás, az az előzőhöz képest szinte semmi....
Mindössze két dal található a lemezen..Kettő, ami - majdhogynem - direkt van elhúzva talán azért, hogy minél hosszabb legyen.Az első szám több, mint 30 perc hosszú.A második "mindössze" 26.Mindkettőn kicsit több a zúzósabb, - úgymond - "metalosabb" rász, mint az eddigi műveken.
Mindezek ellenére ez a lemez is egy olyan mű, amit rajtuk kívül más nemigen tudna megcsinálni.
Ez a lemez is élvezetes, és vannak gyönyörű részek, helyenként egyedi megoldások...Már csak az a kérdés, hogy a Moonsorrow most melyik utat választja majd..Ezt, vagy pedig a sajátját..:)
Várjuk a folytatást.

 Moonsorrow fórum >
| moonsorrow fórum | 753 üzi | belépek | új üzenet |
 zombee adatai szms küldés válasz 2016. március 21. - 19.16
üzenetei: 28976 db
alkotásai: 15 db
10 év óta a legrövidebb dalával vezeti fel a zenekar az új albumot, amihez klip is készült:

 

 
 zombee adatai szms küldés válasz 2011. augusztus 27. - 15.09
üzenetei: 28976 db
alkotásai: 15 db


 

 
 zombee adatai szms küldés válasz 2011. augusztus 27. - 14.39

előzmény | darthferi - 2011. augusztus 27. - 14.09 |

üzenetei: 28976 db
alkotásai: 15 db
Végülis, egyik sem jár ide évente kétszer...
 

 
| moonsorrow fórum | 753 üzi | belépek | új üzenet |

 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.0140221118927 mp)