szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Judas Priest az Arénában
 
Teljes tűzerővel támad a brit legenda
Judas Priest - 2018.07.24., Papp László Budapest Sportaréna
Rage, Firewind koncert
 
Először Budapesten a német heavy metálosok új felállása
Rage, Firewind, Darker Half - 2018.01.15., A38 Hajó
Pokolgép: 35 éves jubileum
 
Klasszikus felállás és vendégek a heavy metal legenda jubileumán
Pokolgép, Omen - 2018.06.08., Papp László Budapest Sportaréna
Tormentor: Anno Domini 30
 
Újra színpadon a legendás magyar black formáció
Tormentor, Pherihelion, Cult of Fire - 2018.04.21., A38 Hajó
Cannabis Corpse koncert
 
Vidám death metalra tekerhetünk egy vidám tavaszi estén
Cannabis Corpse -2018. március 21., Dürer kert
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 
 locomotiv gt. | rock/alternatív |
89
 fan
| fórumuk | weblapjuk |

alapok >
alapítva: Magyarország, 1971

ajánlott bandák >
Presser Gábor, Korál, Kispál és a Borz, Red Hot Chili Peppers, Queen, Nirvana, Guns and Roses | még >

| | a banda fóruma | hírek a bandáról | segítek. szerkesztem ezt az adatlapot. |

-kattints az alábbi lekerekített gombokra és meglátod milyen jó lesz-

A Locomotiv GT 1971-ben alakult. A zenekar négy alapító tagja (Presser Gábor, Frenreisz Károly, Barta Tamás és Laux József) élvonalbeli beatzenekarokból érkezett, az új csapat létrehozását az igényesebb muzsika iránti vágy, új utak keresésének szándéka motiválta.
Több tagcsere után 1977-re kialakult az LGT végleges felállása: Presser Gábor, Somló Tamás, Karácsony János, Solti János. A zenekar a nyolcvanas évek második feléig 10 nagylemeze mellett több angol nyelvű albumot, számos filmzenét és néhány zenés darabot készített. Ezek mellett legalább ennyi egyéb LGT-produkció született, lemezeket készítettek Zoránnak, Katona Klárinak, Kovázs Katinak, Révész Sándornak és másoknak. Felkészültségüket, szakmai elismertségüket mi sem mutatja jobban, mint hogy az LGT-t mindig is "a zenészek zenekarának" tartották.

Már bemutatkozó koncertjük is rendhagyó módon, délután, világítás és különösebb látványelemek nélkül zajlott. Ez a muzsikára fókuszáló "fesztiválhangulat" jellemezte rendhagyó tabáni koncertjeiket is, amelyeket 1987-ig minden év május elején rendeztek meg. A kötelező felvonulás után évente 30-50 ezer fiatalnak jelentettek egészen más, oldott, szabad élményt ezek a koncertek.

1973-ban a Vígszínházban létrehozták a Déry Tibor regényéből készült Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabot, amelyet mindmáig játszanak a színházak, és 1987-ben Amerikában is bemutatták. A Popfesztivál mérföldkő volt a magyar kulturális életben: ezzel a darabbal nyert polgárjogot a rockzene, a rockzenekarok megjelenése a színházban, és nagyban hozzájárult az ifjúsági kultúra elfogadottságához, a tiltások enyhüléséhez.

Az LGT még két zenés darabot készített a Vígszínházban, és a hetvenes-nyolcvanas évek filmjeiben is sokszor megjelenik zenéjük. Sándor Pál rendezte tévé-show-ik máig nem fakuló képi világa szenzációt jelentett a magyar popzenei videók között.

1973-ban együtt dolgoztak Jimmy Millerrel, a Rolling Stones producerével. Londonban és Los Angelesben készítettek egy-egy nagylemezt. 1974 nyarán végigkoncertezték az USA-t, többek között hatalmas fesztiválokon léptek fel, világsztárok társaságában. Az ígéretes kezdetek után a nemzetközi karrier mégis elmaradt - a magyar hivatalnokok talán kicsinyes, talán épphogy politikailag jól megfontolt akadékoskodása következtében.

A kudarc belülről felőrölte a zenekart, 1977-ben majdnem feloszlottak, ám egy utolsó tagcsere után mégis talpra álltak. Ekkortól új minőség jelent meg az LGT munkáiban: amúgy is sokszínű lemezeiken egyre gyakrabban kapott helyet a "rocksanzon" világa. Munkáik gondolatgazdag, érzelmekkel telített szövegei és zenei világa magasan kiemeli az LGT-t a rock műfajából. 1980-ban készítették el Loksi című dupla albumukat, amelynek művészi ereje előtt az akkori hanglemezgyári cenzúra is meghajolt: csonkítatlanul jelenhettek meg rajta olyan dalok, amelyek amúgy sokkal inkább a "tiltott", mint a "tűrt" kultúrpolitikai kategóriába illettek.

1982-ben újabb lehetőség kínálkozott a nemzetközi sikerre: az angol EMI világcéggel kötött szerződés két újabb angol nyelvű lemezt eredményezett, az átütő siker azonban megint elmaradt - talán mert az LGT csak Magyarországon az, ami; Angliában "csupán" egy nagyon jó rockzenekar lehetett.
1986-tól a monopolhelyzetben lévő Hanglemezgyárral való rossz viszony és a magyar populáris kultúrában egyre jobban eluralkodó "igénytelenségdömping" folytán az LGT zenekarként szüneteltette működését, bár ezután is együtt dolgoztak számos LGT-produkción.

1992 májusában a Nyugati Pályaudvaron tartott négy koncerten búcsúztak el közönségüktől - akkor úgy tűnt örökre. Öt évvel később azonban a zenekar negyedszázados történetét feldolgozó Volt 1x1 zenekar című film munkálatai közben annyira boldoggá tette a közös munka, az együttzenélés, hogy feladva korábbi elhatározásukat, újabb nagylemezt készítettek. A 424 - Mozdonyopera sikere is mutatja az LGT nemzedékeket átívelő népszerűségét. 1999-es, 200 ezer néző előtt tartott Kapcsolat napi koncertjükön a fiatalok mellett meglett negyvenesek és egészen kis gyerekek is együtt élvezték zenéjüket. Hasonló, családias hangulatú örömünnep volt a 2002 nyarán megtartott egész napos LGT-fesztiválon.

2002. tavaszán megjelent "A fiúk a kocsmába mentek" c. vadonatúj, hamisítatlan Loksi dalokat felvonultató új albumuk pillanatok alatt a mindenki kedvencévé vált, pár hónap alatt bearanyozódott!

A LGT művei nem elvont, de a minőségből sosem engedő rockzenei alkotások. Nincs arra mérce, belegondolni is nehéz mennyi boldogságot okoztak dalaikkal, lemezeikkel, koncertjeikkel sok-sok embernek. A Locomotiv GT több mint egy zenekar: karizmatikus jelenségei ők a magyar kulturális életnek.

 Locomotiv GT. fórum >
| locomotiv gt. fórum | 25 üzi | belépek | új üzenet |
 motorhead3 adatai szms küldés válasz 2013. február 14. - 13.23
üzenetei: 3469 db
alkotásai: 0 db
Bojkottálják az LGT koncertjeit a fotósok - kiverte a biztosítékot a zsidók feltétele
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szerint sérti a szerzői szabadságot a zenekarnak az a kérése, hogy a fotósok adják le a koncertjükön készített képeiket.
Miután több sajtóorgánum fotórovata bojkottot hirdetett az LGT zenekar hétvégi koncertjei ellen, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöksége is közölte, elfogadhatatlan a zenekar kérése, hogy a riporterek adják le a koncerten készített képeiket.

Somló, a "hatezer éves nép fia" és Presser, a másik kiválasztott
Sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartja azokat a megkötéseket, amelyeket az LGT a fotóriporterek munkavégzésének feltételéül támaszt - közölték.
Több lap és internetes portál fotósai is bojkottálni fogják a soron következő három LGT-koncertet, ha a zenekar tartja magát ahhoz a kéréséhez, amelyet szerződésben akar rögzíteni a riporterekkel, és amely szerint a koncerten készült fotókat kérik feltölteni a zenekar által megadott szerverre, amely közül majd a szervezők válogatják ki azt a tíz darabot, amelyet 15 napos korlátozással felhasználhatnak az orgánumok.
Az elnökség közölte, megszokták már, hogy a hazai és külföldi előadók koncertjein a fotóriporterek csak meghatározott helyről és meghatározott ideig dolgozhatnak, de a képek felhasználására, illetve az LGT rendelkezésére bocsátására vonatkozó megkötések azonban merőben szokatlanok, indokolatlanok és egyben szerzői szabadságot sértik.
"Ezért arra kérjük az általunk igen nagyra becsült zenekart, gondolja át azt a feltételrendszert, amelynek mentén a sajtó képviselői munkájukat végezhetik a próbán, illetve a koncerteken. Azt gondoljuk, nem csak a mi érdekünk, hogy minél szélesebb körben tájékoztassuk a média útján mindazokat, akik érdeklődnek a talán legnépszerűbb magyar együttes koncertsorozata iránt" - teszik hozzá. 

 
 zombee adatai szms küldés válasz 2012. szeptember 9. - 12.13
üzenetei: 28764 db
alkotásai: 15 db


 

 
 blinkforever23 adatai szms küldés válasz 2010. január 9. - 17.54

előzmény | daq - 2010. január 4. - 20.47 |

üzenetei: 475 db
alkotásai: 15 db
Hmmm.
 

 
| locomotiv gt. fórum | 25 üzi | belépek | új üzenet |

 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.041512966156006 mp)