szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
Depresszió 18. születésnap
 
Eddigi leglátványosabb koncertjével nő fel a Depi
Depresszió - 2018.08.18., Barba Negra Track
 
 

⚠️ Zajlik záróra ⚠️

Több mint 20 év után, 2019. július 1.én végleg elbúcsúzik a Zajlik.hu. Ha szeretnél bármit letölteni vagy megőrizni (fotók, zenék, írások, stb.) ezt a záróra előtt tedd meg!
 
 
 
 katatonia | hardcore/metál |
510
 fan
| fórumuk | weblapjuk |

alapok >
stílusok: Doom Metal, Goth Metal
alapítva: Svédország, 1991

ajánlott bandák >
Anathema, Paradise Lost, Funeral, Opeth, My Dying Bride, In Flames, Apocalyptica | még >

| | a banda fóruma | hírek a bandáról | segítek. szerkesztem ezt az adatlapot. |

-kattints az alábbi lekerekített gombokra és meglátod milyen jó lesz-

A svéd Katatonia immáron több, mint egy dekád óta létezik, és ez idő alatt számos egyéb kitűnő kiadvány mellett hat teljes hosszúságú stúdióalbumot is elkészítettek. Talán metalzenekarnak lehetne őket besorolni, de inkább ők is az a kategória, akik valaha a metaltól indultak és aztán megpróbálták saját útjukat követni. Ez a zenekar is azok közé tartozik, ahol nagyon nem mindegy, melyik albumot hallgatod melyik után, és fontos hogy ismerd a "kronológiát" (tipikusan ilyen még pl a The Gathering).

Az első szikra a Katatoniáról 1987-ben pattant ki, az akkor 13 éves Anders Nyström (Blackheim) és Jonas Renkse (Lord Seth) agyából, akik kitalálták, hogy ha már annyira tetszik nekik a Bathory meg a Celtic Frost zenéje, ők is megpróbálnak valami ilyesmit játszani (a katatónia szó amúgy pszichopatológiai fogalom, a szkizofrénia egy fajtája; testi és lelki megmerevedést jelent).
'88-ban kezdtek el próbálgatni, és hamarosan össze is hoztak egy ritka primitív black-metal akármit (nem hallottam). Aztán úgy döntöttek, kellenem ég egy pár ember, hogy fel tudjanak állni, de a toborzás sikertelensége után végül is megunták, és úgy nézett ki, a Katatonia ötlete bölcsőhalált szenved.

Aztán 1991-ben Blackheim és Lord Seth újra összefutottak, és ebben a kétszemélyes felállásban újra zenélni kezdtek. �92 nyarán sikerült bejutniuk a nagy Gorysound stúdióba, ahol felvették a háromszámos �Jhva Elohim Meth� c demót, ami igen pozitív visszhangot kapott, és hipp-hopp elfogyott mind a 400 (négyszáz) darab, úgyhogy a Vic Records le is cspott rá, és hamarosan újra kiadta, �Jhva Elohim Meth � The Revival� néven. Időközben feltűnt a harmadik tag, Israphel is a basszgitárosi poszton. Így aztán néhány fellépést is el tudtak már vállalni, aztán �93. áprilisában bevonultak a No Fashion stúdiójába (a Gorysoundba, ami aztán később Unisound lett), akikkel szerződést kötöttek egyetlen album kiadására), hogy elkészítsék első full-length albumukat: a �Dance Of December Souls�-t, ami végül csak az év végére lett kész.

A továbbiakban a Misantrophyval dolgoztak együtt, 1994-ben itt született már meg a �Scarlet Heavens� című bő tízperces zenecsoda, amit végül limitálva ki is adtak később, 1996-ban.

1994-ben lehetőséget kaptak egy-két válogatás CD-n való szereplésre (a Black Erotica és Love Of The Swan című számaikkal asszem), aztán az év végén elkészítettéka �For Funerals To Come� című miniCD-t már megint egy új kiadónál, az olasz Avantgarde-nál.
Aztán a sikereket látva elég meglepő volt, amikor a tagok úgy döntöttek: akkor köszönjük szépen, ennyi volt. Alkotói szabadságra mentek. Anders és Jonas úgy érezték, még mindig nem sikerült megnyugtató módon rendezni a zenekari tagság kérdését, és nincs meg az a banda, amivel igazán maradandót tudnának alkotni. Ennek ellenére persze nem adták fel, és végül 1996-ban újra stúdióba vonultak, egy új basszerossal, Fred Norrmannal. Csatlakozott hozzájuk még Mikael Akerfeldt az Opethből, ő hörögte fel a dalokat, amelyek végül a �Brave Murder Day� néven jelentek meg még ebben az évben. Azt hiszem, valóban ez volt az első olyan alkotásuk, amire már lehetett azt mondani, hogy olyan Katatoniás, bár sokan az Opeth-hez hasonlítják, de az ilyeneknek tessék kimosni a fülét.

Az albumot egy európai turné követte, majd tartva a lendületet, még ebben az évben kiadták a �Sounds Of Decay� c minialbumot.
Aztán a következő évben nekikezdtek a következő, immár harmadik albumuk előkészületeinek: ez lett a Discouraged Ones� Ezen az albumon Akerfeldt már csak a háttérben tevékenykedett, és ez volt az első olyan kiadvány, ahol abszolút előtérbe került Jonas Renkse énekhangja: egy olyan nagy tisztaságú (ez mondjuk inkább csak a későbbi albumukon érezhető) és valami hihetelen dinamikájú, hullámzó ének, amitől nem lehet megszabadulni: ha egyszer hallottad, még órákig szól a fejedben. Tegyük hozzá, ezzel a hangzásbeli váltással az együttes nagy kockázatot vállalt fel, hogy esetleg korábbi rajongóik elfordulnak tőlük (merthogy ez már végképp bajosan volt mondjuk deathnek nevezhető, általában legothicozták) de szerintem ez a veszély nem volt túlzottan reális, én legalább is már ha csak meghallom az első szám sodró gitárját (ami aztán végigkísér az egész albumon), elvesztem, és aztán együtt sírok (nevetek?) a bálnákkal.

Bálnák�

Ekkor a Peaceville Records rájött, ezek a srácok mégis kellenek nekik, úgyhogy a következő album már náluk jött ki, ez volt a Tonight�s Decision, amiben a felállás is újra megkavarodott egy kicsit: Jonas felhagyott a dobolással, hogy teljes energiájával az énekre koncentrálhasson, helyette Dan Swanö állt be dobolni, aki eddig főleg a ko-produceri feladatokat látta el. (A produceri feladatokat amúgy a Katatonia saját maga látja el.) Az album semmivel sem lett jobb, se rosszabb mint az előzőek, bár Jonas hangja tovább csiszolódott, és a hangszerelés is jóval komplexebbre sikerült, bár nem gondolom, hogy ettől egy lemez jobb is lesz feltétlenül� viszont egy profi kiadónál adták ki, így aztán zajos sikert aratott (hónap lemeze, miegyéb).

Aztán 2001-ben jött a �Last Fair Deal Gone�, ami azt hiszem megint korszakalkotóra sikeredett. Bár, ennél az együttesnél végülis nem mondhatjuk azt, hogy itt bármely két albumnak összetéveszthető lenne a hangzásvilága, úgyhogy ilyen értelemben inkább csak azt mondhatom, hogy ez az album megint közelebb áll a szívemhez. Eddigre Jonas hangja teljesen beérett: olyan átéléssel tud énekelni, hogy egy jéghegy is megolvadna tőle, a Teargashoz azt hiszem nem kell kommentár, csak hallgasd meg, és sírj, vagy figyeld meg, hogyan énekli a Tergas EP-n azt, hogy �I had sulfur...� (Sulfur), és megérted, milyen lehet az, amikor kifröccsen a fájdalom valakiből.
Ebben az évben aztán egy nagyszabású turnéba kezdtek az Opethtel és a Novembre-ral, aztán az év végén még elkészítették a Tonight�s Music című szinglt.

Aztán a 2002-es év újat hozott, mert ekkor jött létre a Bloodbath, amiben és Blackheim és Jonas gitározott, Mikael az Opethből hörgött, és Dan Swanö dobolt, ez egy kicsit hardosabb zenekar lett (amúgy iszonyat nehéz követni a svédeket: pl Swanö is vagy egy tucat bandában játszott vagy producerkedett már, a Nightingale-től a Therionig). Másik Katatonia side-projekt a Blackheim és Swanö által vitt Diabolical Masquerade (na ez rohadt jó!!:)) , emellett Swanö újra dolgozik saját eredeti bandáján, az Edge Of Sanityn is...)
Így ebben az évben a Katatoniától �csak� a �Dance Of December Souls�-nak egy új kiadása jelent meg.

De aztán 2003-ban újra teljes energiával a saját zenéjükre koncentráltak, minek eredménye a hatodik, �Viva Emptiness� című album lett, és egy maxi, a �Ghost of the Sun�, meg persze egy európai turné, amelynek során végre kis hazánkba is eljutottak. Magáról a zenéről talán annyit mondhatnék: egy sokat megélt zenekar érett alkotása, amire a leginkább talán a �művészet� kifejezés lenne a leghelyesebb. Technikára meg ilyenekre már nem kellett figyelniük, mert a vérükben van, úgyhogy különösen figyeltek a körítésre, elég csak megnézned a borítót, amit Travis Smith tervezett (az Opeth borítók elkövetője), ő maga így beszélt róla: az előlapon lévő képet az inspirálta, amikor egyszer megleste kislányát, ahogy játszott egy kis játékvödörrel a kertben. Az első, ami eszébe jutott a kép láttán, hogy lefesse a fájdalmat: milyen is lesz az, amikor a kislány majd elveszti gyermeki romlatlanságát: az Élet valami váratlan, durva dologgal bármikor eltörölheti ezt, és ő ugyan sosem veszi majd észre, de örökre együtt él majd vele; ezt jelképezik a csontok a vödörben, a szárnyak pedig az Angyalt, aki így is vigyázza majd ártatlanságát. Az út ötlete Andersé: és az is, hogy a hátsó borítón is ott az út, a gyermek nélkül� a felnőtté válás sötét, rögös útja, mely megront mindannyiunkat.

A Viva Emptiness -t sokan zsákutcának tartották, miszerint ez már az ő műfajukban (ami szintén a doom/gótikus metál között egy leutánozhatatlan, egyedi hangzású stílus) már nem lehet ennél az anyagnál jobbat kiadni... és a The Great Cold Distance sokak szerint szinte semmivel sem lett jobb , vagy más , mint a 3 évvel ezelőtti elődje.Annyiban különbözik , hogy Liljekvist új dobfelszerelésének kicsit talán tompább, és Anders gitárjának pedig keményebb a hangzása.


A nagylemezhez - ezúttal - három EP is készült, amelyeken egy-egy új dal is található.


A Katatonia ma:

Ének: Jonas "Lord Seth" Renkse
Gitár: Anders "Blackheim" Nystörm
Gitár: Fred Norrman (1994-)
Bassz: Mattias Norrman (1999-)
Dob: Daniel Liljekvist (1999-)

[sarkanyfog,raes et al]

 Katatonia fórum >
| katatonia fórum | 1.667 üzi | belépek | új üzenet |
 sanctus adatai szms küldés válasz 2015. március 21. - 16.52
üzenetei: 6851 db
alkotásai: 0 db
http://www.youtube.com/watch?v=EB8FC22Yc8w

Jól áll a srácoknak a templom, a mikrofonnál meg a Birodalom Császára, Palpatine énekelget (Renske mikor öregedett meg ennyire o.O ? )
 

 
 patton adatai szms küldés válasz 2014. április 22. - 10.38
üzenetei: 2695 db
alkotásai: 2 db
"Kocytean"
[2014]

01. Unfurl
02. Sold Heart
03. Ashen
04. Second
05. Code Against the Code
06. The Act of Darkening


MP3
-->
http://psychocydd.co.uk/details.php?id=3ce74932257968bf591069cab0401e62c5a83cf4
 

 
 helloweenking adatai szms küldés válasz 2013. szeptember 30. - 14.14
üzenetei: 1094 db
alkotásai: 0 db


 

 
| katatonia fórum | 1.667 üzi | belépek | új üzenet |

 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.0087959766387939 mp)