szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
Depresszió 18. születésnap
 
Eddigi leglátványosabb koncertjével nő fel a Depi
Depresszió - 2018.08.18., Barba Negra Track
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 
 gecizők | rock/alternatív |
18
 fan
| fórumuk |

alapok >
stílusok: Punk
alapítva: Magyarország, 1991

ajánlott bandák >
Tekintetes úr, Kisangyal, Pink Panthers, Pina | még >

| | a banda fóruma | hírek a bandáról | segítek. szerkesztem ezt az adatlapot. |

-kattints az alábbi lekerekített gombokra és meglátod milyen jó lesz-

A zenekart - a kissé sajátos hangulatú Gecizők néven - 1991-ben alakítottam Szomszéd csávóval (Samodai Tamás), egy derűs délelőtt. A cél valami olyasféle volt, hogy rendkívül monoton és idegesítő zenét produkáljunk - elsődleges célként szerepelt a brutális, előtérben lévő basszusgitár -, olyat, ami a lehető legtávolabb esik, az un. "hagyományos" punk-rock világától - a hatások közt letagadhatatlan a The Stranglers, a Fall, a P.I. L., tehát a 70-es évek második felének angolszász art-punkja -, s ehhez a lehető legszélsőségesebb szövegeket társítsuk. (Lásd, a zenekar nevét) Ámde mindezt úgy - s többek közt ez volt az, ami jelentős mértékben megkülönböztette a bandát többi csapattól -, hogy az egésznek legyen egy sajátosan közép-európai, groteszk, kispolgári jellege. (Nem véletlenül választottam a társulat logójának Svejket, a derék katonát.)

A legelső demót (Becsöngetünk és elfutunk) még ketten vettük fel egy Casio dobgép segítségével a nappaliban. (Mellesleg azok tán a Gecizők legjobb felvételei). Majd Szomszéd kiválása után Bánkival és egy Bondár Henrietta nevű leányzóval - akkori barátnőmmel -, folytattuk egészen 1993-ig. Ebben az időszakban is rögzítettünk két-három, kis jóindulattal demónak minősíthető felvételt, melyek többsége borzasztó pontatlan és széteső, ám ha jól jött ki a lépés, zseniális pillanatai is voltak a csapatnak, s minden technikai és hangszeres tudásbeli hiányosság ellenére sikerült kialakítani egy egyedi, és csak a zenekarra jellemző zenei és szövegvilágot.

Ekkor Bánki váratlanul kiszállt - Bánkira amúgy jellemző volt ez a váratlan, s érthetetlen kiszállósdi, emlékszem, 1987-ben sem értettük, miért lép ki a Kisangyal-ból máról holnapra -, ámde visszajött Szomszéd. Ekkortájt igen sok ember megfordult a csapatban - a dobos posztján roppant nagy volt a lótás-futás: "Führer" (1993), "Olcsi" (1994-1996) -, de rajtam kívül Szomszéd volt az örök, az állandó figura, akivel aztán egy sokkal "zeneibb" világot alakítottunk ki, s a banda 1994-re egy koncertképes, "normális" csapattá nőtte ki magát.

Különös metamorfózison ment át a zenekar ebben az időszakban. Mind szöveg, mind zenei világát tekintve. A legelső "műsor" - amit még Szomszéddal ketten rögzítettünk -, azért lett olyan zseniális, mert igazából nem "akartunk" semmi egetverőt. Élveztük a dolgot, különösebb fennkölt mondanivalót sem akartunk mindenáron belepaszírozni, s hiányzott az a görcsös erőlködés, ami 92' második felétől '93 végéig majd jellemezi a csapatot. Szomszéd első kiválása után Bánkival fojtattuk (ki ekkor visszajött), s eleinte nem is volt gond. Megírtuk a máig közismert klasszikusokat (Becsöngetünk és elfutunk, Nyugdíjasnóta.), majd valamiért becsípődött nekünk, hogy amit mi csinálunk az nem eléggé formabontó, nem eléggé hamis - azt hiszem túl sokat hallgattam azidőtályt a The EX lemezeit -, nekünk még inkább disszonáns és idegesítő hangzásra kell törekedni. Amivel nem is lett volna probléma, csak az volt a baj, hogy mindez célként szerepelt, nem pedig ösztönösen, belülről jött.

Elkezdtük írni a szándékosan háromhangos, semmilyen hangnemben nem lévő, roppant fárasztó számokat - még a Becsöngetünk-nek is kreáltunk egy újszerű, jóval gyengébb verziót -, amire még rátett, hogy akkori barátnőm, aki a bandában a dobos feladatkörét látta el, gyakorlatilag semennyire nem volt ura a hangszerének. Így aztán élőben semmi nem jött vissza abból, ami a fejünkben, meg a kazettákon létezett. Meglepő mód mindezek ellenére sikerült megírni néhány olyan számot, melyek mai napig hatásosak, s az eredetiség meg az ötletek gazdagsága még ilyen körülmények, s ennyi év eltelte ellenére is mellbe vágják a hallgatót. (legyen több baleset!, Rohadjatok meg!, Rongáljuk meg a káros szobrokat! Stb.).

A görcsös erőlködés a szövegvilág változásán is nyomon követhető. A legelső korszak groteszk, kispolgári nihilizmusát - már amennyiben értelmezhető ez a különös kategória -, felváltotta a "komoly mondanivaló" mindenáron való hajszolása. Képtelen szörnyszülemények keletkeztek olykor, melyeket az ember mai fejjel suttogva is restell száján kiejteni. (Használja ki ezt a lehetőséget! Mélyhűtött ételek) A komoly üzenet világba kiáltásának szándéka már megvolt, csak a saját mondanivaló hiányzott rettenetesen.

Bánki aztán - mint fentebb írtuk -, váratlan ismét kiszállt, de ahogy azt már szintén említettük, visszajött Szomszéd. Időközben barátnőmet is sikerült meggyőzni, hogy a banda érdeke megköveteli azt a megalkuvást, hogy normális dobossal lépjünk a világot jelentő deszkákra. Így a Pozsonyi Ádám: basszusgitár, ének, Samodai Tamás: gitár, "Führer": dob felállású csapat felvette az első valóban minőségi zenét rejtő élő demót - az élő szót muszáj kihangsúlyozni, mert noha a legelső anyag szintén minőségi volt, de ahogy már említettük, azon egy Casio dobgép szolgáltatta az alapot - az ex-Fegyelem basszusgitáros, Kövér (Kuli László) házi stúdiójában. Az anyag élőben történő bemutatására sajnos nem került sor, mivel "Führer" , a dobos, váratlanul kilépett a csapatból.

Komoly nehézségek árán új dobosra tettünk szert, mégpedig Thék Olivér (Olcsi) személyében. Majd miközben folytak a betanítás fáradtságos, s unalmas hetei, lassanként kezdett kikristályosodni egy új műsor, amelyből később a "Franczia forradalom" született. Mindez együtt járt az én - s ezzel együtt persze a zenekar -, gondolkodásmódbeli, világnézeti érésével, változásával. A jelenséget nem választhatjuk külön az egész munkásságomtól, mert csak folyamatában van értelme vizsgálni a dolgokat, így azt kell, mondjuk, hogy a Genyó Szívó Disztroly fokozatos szemléletbeli változása szinkronban történt a zenekar változásával. Erről a korszakról egy helyütt így emlékezem:

"1990-ben elindítottam egy amatőr lapot Genyó Szívó Disztroly néven, melynek így utólag visszagondolva egyetlen célja volt mindössze: jól lehúzni a keresztvizet mindenrõl, ami „illik”, ami „muszáj”, ami „kötelező”. A lap komoly sikereket ért el, s pillanatokon belül legenda lett - dicsérte a Mozgó Világ, a Magyar Narancs, írt róla a Köztársaság, hívtak rádióba, a tévébe, mindenféle autonóm meg anarchista megmozdulásokra - egészen 1994-ig, a Horn kormány hatalomra kerüléséig. Én kis naiv ugyanis azt hittem, hogy a lázadás felkent apostolai - hozzám hasonlóan - komolyan gondolják az úgynevezett polgárpukkasztást, meg azt, hogy „Minden rendszer rossz”, meg, hogy „Minden politikus hazudik”, és ifjonti hévvel elkezdtem támadni az új kormányt, a liberálisokat, meg az akkortájt kibontakozó, és őrjítő méreteket öltő tolerancia és másság-kampányt.
És ez az, amit nem kellett volna!
Éreztem, amint megfagy körülöttem a levegő. Ismerőseim hirtelen nem köszöntek vissza, a boltok a pult alá süllyesztették kiadványaimat, s pillanatokon belül megkaptam a fasiszta, náci, szélsőséges, antiszemita stb. jelzőket.
De nem baj, nem haragszom érte, sőt, még én tartozom köszönettel, ugyanis ennek hatására kezdett végre kinyílni a szemem, s lassanként rájöttem, hogy kik ezek az emberek, mit miért mondanak, s egyáltalán: Mi a fene folyik ebben az országban." (Előszóféle. Hogyan pukkasszunk liberálisokat? 2003, újrakiadás 2006)

Egyre világosabban láttam az egész undrground mozgalom álszentségét, az un. alternatív kultúra összefonódását a bal-liberális körökkel, a különféle világmegváltó, anarchista mozgalmacskák véleményterrorját, s mindez egyre inkább lökött egy "haladás-ellenes" gondolkodás felé. Majd midőn apróbb kritikáimért kórusban ömlött fejemre a mocsok, a támadás, a gyűlölet, a kirekesztés, annál világosabban láttam az egész összefonódó rendszert, s annál erőteljesebben kezdtem el azt támadni. Az Úgy megvagyok hatva a Franczia forradalomtól műsor már ennek a folyamatnak a gyümölcse. "Inkább én tartozom köszönettel"- olvasható az idézetben. Ez nem csak azt jelenti, hogy ha nem esnek nekem kórusban a libsik, s nem rekesztenek ki mindenhonnan, akkor nem jutok el Szabó Dezsőig, hanem, akkor talán a Tekintetes Úr, az egész világon egyedülálló és páratlan eszmeisége sem születik meg.

Mindez a folyamat tartott 1995-ig, mikor is a zenekar a nevét a fentebb említett okokból Tekintetes Úrra változtattam. Utoljára még elmentünk egy stúdióba, s felvettünk pár régi Gecizők számot, hogy azért legyen egy hivatalos anyag is a bandától, de azt már a megváltozott gondolkodásmódú Gecizők rögzítette. Úgy is mondhatnánk, a Tekintetes Úr felvette az első hivatalos Gecizők demót. Megjegyzem a "Rongáljuk meg a káros szobrokat!" új verzióját - "különös tekintettel járjunk el a buzeráns Ginsberg felett / Verseit felejtsük el, Kerouac az meg itt intellektuelkedett" - nem is fogadta kitörő lelkesedéssel a magát függetlennek, meg tekintélyellenesnek tituláló anarcho-femino-vegeto-liberál csürhe, s azok az emberek, akik még pár éve lelkesen ujjongtak a "Különös tekintettel járjunk el a torz arcú Kölcsey felett" sorok hallatán (Hurrá! Éljen! Mítoszrombolás! Polgárpukkasztás! Botrány!) most zavartan ráncolták a szemöldöküket, s felhívták figyelmemet arra, hogy rossz úton indultam el, nem lesz ennek jó vége. Pedig akkor még csak a közép-európai kultúráról, meg Hasekről beszéltem, s nem a kultúrrendőrségről, meg a nők választójogának eltörléséről. Ettől függetlenül megérezték, hogy gondolkodásom a hagyományok meg az értékek tisztelete felé mozdult el, s frusztrált, beteg kis agyukban az a kis vészjelző azonnal villogni kezdett: Tradíció-tehát érték-tehát-kereszténység-tehát nemzet-tehát ellentétes folyamatok a Mi céljainkkal, mely voltaképp egyenlő a MI uralmunkkal, s a magyarság megsemmisítésével. A Kontroll-csoportos Kistamás László egyenesen így fogalmazott: "Waszlavik is így kezdte. Odáig fogsz eljutni, mint Waszlavik!". Nos, büszkén jelenthetem ki, azt hiszem már túl is szárnyaltam őt.

Forrás

 Gecizők fórum >
| gecizők fórum | 21 üzi | belépek | új üzenet |
 jagoda adatai szms küldés válasz 2010. február 7. - 21.38

előzmény | zombee - 2010. február 7. - 21.23 |

üzenetei: 3087 db
alkotásai: 77 db
Imádom az ilyen baromságokat. Jól van, rádumáltál :D
 

 
 zombee adatai szms küldés válasz 2010. február 7. - 21.23

előzmény | jagoda - 2010. február 7. - 21.19 |

üzenetei: 28972 db
alkotásai: 15 db
Képzeld el kb. 40 percen keresztül, ahol valójában nem is maga a zene az, ami próbára tesz (bár az is), hanem a performansz. Itt léptek fel nálunk.
Pár helyi srác ismerte őket, és beajánlották Auróra elé. Kérdezi tőlük a szervezőnk, hogy honnan jönnek. Székesfehérvárról. És hogy? Vonattal. Ezen röhögtünk utána, igazi rock'n'roll hozzáállás, bár cuccot így adni kellett nekik, mert csak gitárt hoztak, meg dobverőt . Az előadás alatt a közönség fele meredten bámulta a színpadot, a másik fele pedig már nem tudott hova fetrengeni a röhögéstől . Szürreális, mondhatni már groteszk volt az egész .
 

 
 jagoda adatai szms küldés válasz 2010. február 7. - 21.19

előzmény | jagoda - 2010. február 7. - 21.18 |

üzenetei: 3087 db
alkotásai: 77 db
Fasza egyébként, bár egyelőre elég volt két szám. :D
 

 
| gecizők fórum | 21 üzi | belépek | új üzenet |

 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.01271915435791 mp)