szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
Depresszió 18. születésnap
 
Eddigi leglátványosabb koncertjével nő fel a Depi
Depresszió - 2018.08.18., Barba Negra Track
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 
 alice in chains | hardcore/metál |
390
 fan
| fórumuk | weblapjuk |

alapok >
stílusok: Grunge
alapítva: Amerikai Egyesült Államok, 1987

ajánlott bandák >
Mad Season, Soundgarden, Pearl Jam, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Tool | még >

| | a banda fóruma | hírek a bandáról | segítek. szerkesztem ezt az adatlapot. |

-kattints az alábbi lekerekített gombokra és meglátod milyen jó lesz-

Az Alice In Chains a '90-es évek elejét-közepét talán legjobban meghatározó rockzenei irányzatnak és popkulturális jelenségnek, az úgynevezett "grunge"-nak az egyik legnagyobb hatású, legegyedibb instrumentális és vokális világgal rendelkező formációja. A banda körülbelül 40 millió lemezt adott el világszerte, és 6 Grammy-jelölést kapott a '90-es években.
Muzsikájuk a hard rock, a heavy metal és a doom ötvözete, a grunge-ra jellemző jellegzetes, súlyos gitártémákkal, és indulatos, sokszor morbid dalszövegekkel.
A zenekart Layne Staley énekes és Jerry Cantrell gitáros alapította, ők ketten a Music Bank nevű stúdióban találkoztak 1987-ben.
Sorozatos névváltoztatás után a formáció felvette a végleges Alice In Chains nevet. Hozzájuk csatlakozott Mike Starr basszer és Sean Kinney dobos, létrehozva ezzel a klasszikus AIC line-up-ot.
A csapat menedzselését az a Susan Silver vállalta el, aki a hasonlóan népszerű és elismert Seattle-i grunge zenekar, a Soundgarden karrierjét is egyengette.
Silver leszerződtette a csapatot a Columbia Records-al, mely megállapodás első gyümölcse az 1990-ben megjelent "We Die Young" kislemez lett, melyet még ugyanebben az évben követett a zenekar első nagylemeze, ez a "Facelift" címet kapta.
Az album nagy sikert aratott, és az év végéig aranylemez-státuszba emelkedett az Államokban.
A zenekar még abban az évben turnézni indult a lemezzel, a Van Halen és Iggy Pop nyitózenekaraként.
Másfél évvel később, '92 elején a banda készített egy 5 dalt tartalmazó kislemezt, ami a "SAP" címet kapta, amely elnevezés - mint ahogy azt egy interjú alkalmával Jerry kommentálta - a Facelift súlyosabb, depresszívebb témáitól való elszakadást hivatott szimbolizálni. ("Sappy" = puha, könnyed, "szoftos").
1992-ben, a "Singles" című, Seattle-i fiatalok szerencsétlenkedéseit bemutató, Cameron Crowe által rendezett film zenei anyagának elkészítésével indult el a formáció a tényleges világhír felé vezető úton. Ezen az albumon volt először hallható a zenekar "Would?" című dala, amelynek videoklipjét a nagyobb zenecsatornák óriási rotációval kezdték el játszani, megalapozva ezzel az ősszel megjelenő "Dirt" című második nagylemez sikerét, amely még a "Facelift" -ét is jócskán felülmúlta, beemelve ezzel a bandát a rockzene nagyjai közé.
Layne már 13 évesen LSD-t használt, 15 éves korában próbálta ki először a heroint, és alig 19 évesen, 1986-ban szokott rá.
A "Dirt" promó turnén emiatt a zenekar kénytelen volt több fellépést is lemondani.
Szintén a "Dirt"-turné alatt Mike Starr-t folyamatos drogproblémái miatt kirakták a zenekarból, helyére pedig az Ozzy Osbourne bandájában már bizonyított basszer, Mike Inez érkezett.
'93-ban a zenekar ismét stúdióba vonult, hogy felvegyék a "What The Hell Have I?" és a "A Little Bitter" című dalokat az "Utolsó Akcióhős" című filmhez.
Szintén '93-ban a zenekar a Rage Against The Machine és a Tool társaságában részt vett a Lollapalooza nevű rockzenei fesztiválon is.
1994. januárjában a banda elkészült a "Jar Of Flies" című kislemezzel, melynek különlegessége az volt, hogy kislemeztől szokatlan módon rendkívül sok dalt tartalmazott; "egész estés" teljes albumként is megállta a helyét. Érdekesség továbbá, hogy a lemezen hallható összes dalt egyetlen hét alatt írta meg illetve hangszerelte a zenekar.
1995-ben kiadták az egyszerűen csak "Alice In Chains"-nek keresztelt albumot, amellyel a Facelift-tel és a Dirt-tel kitaposott úthoz próbált visszatérni a banda. Ezt az albumot elég vegyes kritikával fogadta mind a sajtó, mind pedig a rajongók, valószínűleg az újdonság, illetve a promó turné és a fellépések hiánya miatt.
Layne drogfüggősége ekkoriban már nyílt titok volt, a bulvársajtó ízléstelen módon többször el is temette a nagyszerű énekest, mivel hosszú ideig nem mutatkozott nyilvánosan. Egészen 1996-ig, amikor is az MTV "Unplugged" című műsorában egy egész estés akusztikus koncertet adtak, és amelyet még abban az évben nagylemez formájában a többi rajongó számára is elérhetővé tettek. Ezen a fellépésen hangzott el először és utoljára élőben a "Killer Is Me" című nóta.
Layne egészsége ekkoriban már jócskán megromlott a drog miatt és soha többé nem szerepelt nyilvánosan.
Ugyanebben az évben egy fertőzés következtében Layne menyasszonya életét vesztette, ez a szomorú esemény pedig végképp a drog poklába taszította az ekkoriban már nagyon rossz bőrben lévő énekest.
Jerry mindent megpróbált, hogy barátját visszahozza valahogy az életbe: ennek eredménye a "Get Born Again", és a "Died", az utolsó két dal, amit a Chains Layne-el rögzített, 1998 végén. Ez a két dal az 1999 őszén megjelent "Music Bank" című "Best Of"-gyűjteményre került fel, amely a zenekar munkásságának összegzése tulajdonképpen: rengeteg videoklipet, interjúkat, élő fellépések videóit tartalmazta a kiadvány.
A zenekar tagjai ezután évekre elhatárolódtak egymástól: Jerry a saját szólóalbumain dolgozott (Boggy Depot 1998, Degradation Trip 2002), Layne pedig egyre lejjebb és lejjebb süllyedt a drogok mocsarában, míg végül 2002 április 5-én egy heroin-kokain mix (speedball) belövése után nem sokkal szívrohamot kapott és elhunyt. Kurt Cobain, a Nirvana karizmatikus frontembere ugyanezen a napon vetett véget életének nyolc évvel korábban. A szakorvosi vélemény szerint Layne szervezete ekkoriban már annyira le volt gyengülve, hogy nem is biztos, hogy a belőtt drog mennyisége okozta a halálát. Holttestére április 20-án találtak rá Seattle-i otthonában.
Halálának híre nagyon mélyen megrázta a rockvilágot, több előadó írt Layne emlékének dedikált dalt, többek között Eddie Vedder (Pearl Jam), valamint Jerry is készített egy bővített változatot a Degradation Trip-ből, melyen helyet kaptak a Layne-hez írt dalok is.
A zenekar Layne halála után közel 3 évvel újraegyesült, első fellépésük egy a 2004 decemberi tsunami áldozatainak megsegítésére szervezett segélykoncerten volt, ezután pedig - a még mindig óriási érdeklődésen és a sikereken felbuzdulva - világkörüli turnéra indultak.
A mikrofont olyan nevek adogatták egymásnak, mint Maynard James Keenan a Tool-ból, Phil Anselmo a Pantera-ból, James Hetfield a Metallica-ból, és Scott Weiland a Stone Temple Pilots-ból. A Metallica jelenlegi, és a Guns N' Roses korábbi tagjai rendszeresen besegítenek az Alice in Chains egy-egy fellépésén. 2007 elején kiderült, hogy a banda új nagylemezt készít, mely valószínűleg 2008 telén, vagy 2009 tavaszán fog megjelenni. Ez lesz az első, Layne közreműködése nélkül készülő Chains-anyag, Layne helyét a Comes With The Fall korábbi énekese, a színesbőrű William DuVall vette át.
2009 szeptemberében, 14 év szünet után jelent meg a zenekar új nagylemeze "Black Gives Way To Blue" címmel, amelyen már William DuVall énekel.
2011 március 8.-án Mike Starr-t, a zenekar alapító basszusgitárosát holtan találták Salt Lake Cityben, a halálát Xanax és alkohol kombinációja okozta.
2011 júliusában fény derült rá, hogy a zenekar újabb albumon dolgozik, amelyet 2012 tavaszán kívánnak megjelentetni.
Az új lemez a "The Devil Put Dinosaurs Here" címet kapta, és végül 2013 május 27.-én jelent meg.

By: nails1broken a.k.a n3gativ3cr33p & chino81

 Alice In Chains fórum >
| alice in chains fórum | 6.271 üzi | belépek | új üzenet |
 nails1broken adatai szms küldés válasz 2018. július 1. - 23.03
üzenetei: 3272 db
alkotásai: 0 db
Jó volt a buli! Angry Chair mondjuk nem volt, de bocsánatos bűn mert Bleed the Freak-el kezdtek.
 

 
 grunge adatai szms küldés válasz 2018. január 26. - 11.54
üzenetei: 2504 db
alkotásai: 0 db
kölni(cologne) és a bécsi verzió sem rossz. :)
 

 
 grunge adatai szms küldés válasz 2018. január 26. - 11.53
üzenetei: 2504 db
alkotásai: 0 db


 

 
| alice in chains fórum | 6.271 üzi | belépek | új üzenet |

 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.013352155685425 mp)