szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
Depresszió 18. születésnap
 
Eddigi leglátványosabb koncertjével nő fel a Depi
Depresszió - 2018.08.18., Barba Negra Track
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 
 100 folk celsius | folk/blues |
32
 fan
| fórumuk |

alapok >
stílusok: Country, Folk
alapítva: Magyarország, 1976

ajánlott bandák >
Benkó Dixieland Band, Kaláka, ACDC, Nirvana, Led Zeppelin, Red Hot Chili Peppers, Quimby | még >

| | a banda fóruma | hírek a bandáról | segítek. szerkesztem ezt az adatlapot. |

-kattints az alábbi lekerekített gombokra és meglátod milyen jó lesz-

"A 100 Folk Celsius együttes 1976 nyarán alakult.
Zenei stílusukat a country és a bluegrass határozta meg.

Alapítótagok: Littvay Imre (gitár, mandolin, dobro, ének, zenekarvezető), Orbán József (gitár, szájharmónika, ének), Balla Gábor (basszusgitár, ének) és Somogyi Tibor (conga, ének).

1977-ben Somogyi Tibor helyére Zsembery István (conga, ének) került, majd később Balla Gábor helyét két másik zenész, Kovács József László (gitár, banjo, ének) és Mikes Attila (hegedű, ének) töltötte be.

Így alakult ki egy klasszikus country-felállás: gitár-banko-hegedű-mandolin-basszus. A zenekar erőssége volt még, hogy mind az öten énekeltek is, ezáltal a hazai popzenében nem túl gyakori, többszólamú hangzás alakult ki.

Koncertjeik humoros, vidám hangulatúak voltak, melyről elsősorban a zenekar frontembere, Orbán József gondoskodott. Kezdetben kizárólag akusztikus hangszereket használtak, de a népszerűség és a közönség számának együttes növekedésével az elektromos hangszerek is helyet kaptak zenéjükben.

Első slágerük a "Jó öreg tér visszavár" című szám volt, mely egyben az első kislemezt is jelentette.
Eközben folyamatosan készültek rádiófelvételek, de az első lemez még váratott magára.

1980. táján Zsembery Istvánt Drosztmér István (basszusgitár, ének) váltotta fel a zenekarban.
Drosztmér István kitűnő énekes, zeneszerző, szövegíró volt, és dalai (pl. "Drága otthon", "Mikor Szekszárdra készültem", "Nincs jobb lány, mint a Jo-Jo") meghatározóak voltak a zenekar első, 1982-ben megjelent, 100 Folk Celsius című nagylemezén. A lemez több mint 70 000 példányban kelt el, és még több sikert és népszerűséget hozott a zenekarnak.

Még az első lemez megjelenése előtt két musical-ben is szerepeltek. Az egyik "Trunkos András-Boros Lajos: Bekapcsol a bosszantógép", a másik "Gyarmati István-Csemer Géza: Az ezüst tó kicse" című darabja volt. Az első nagylemez megjelenése után folyamatosan készültek az új lemezek: Ohio (1983), Paff, a bűvös sárkány (1984), Ferkó, Öcsi meg én (1985), A nagy ho-ho horgász (1986). A Paff, a bűvös sárkány átütő sikert hozott a zenekarnak: több mint 300 000-res eladott példányszámával arany- és platinalemez lett, és a zenekarnak újabb rajongókat szerzett, a gyerekeket. A nagy ho-ho horgász szintén aranylemez lett, és ezzel a két lemezzel a zenekar működése kissé új irányt vett: a stílus megtartásával, a felnőtteknek szóló koncertek mellett, kezdtek megjelenni a gyermekek részére készült műsorok.

1985-től új taggal bővült a zenekar. Kocsándi Miklós (dob, ének) a Karthágó együttesből igazolt át, és az ő hangjával tovább erősödött a vokál, valamint állandó megjelenésével kissé keményedett a hangzás. Ezidőtájt a zenekar az egyik legtöbbet koncertező zenekarrá vált az országban. Évente 3-400 koncertet adtak, nagy részét Magyarországon, de már elkezdődtek a külföldi turnék is (NDK, Jugoszlávia, Románia, Lengyelország, Csehszlovákia, Nyugat-Németország, Hollandia), melyek végigkísérték a zenekar pályafutását.
1987-ben tragikus csapás érte a zenekart: betegség következtében elhunyt Drosztmér István.
Az együttes egy lemezzel (Kalapos ember) adózott társuk emlékének, mely lemezen más előadók, barátok is közreműködtek (Vágó István, Heilig Gábor, Eszményi Viktória, Vikidál Gyula, Gálvölgyi János, Bojtorján, R-Go, Dolly Roll, Modern Hungária).

Drosztmér István helyére a zenekarban Heilig Gábor (basszusgitár, ének) került, aki zeneszerzőként és szövegíróként is jelentős szerepet vállalt az együttesben. Folytatódott a nagylemezek készítése, már Heilig Gáborral. Az első 1987-ben a Három kívánság volt, melyen Eszményi Viktória is közreműködött. Ebben az évben jelent meg a zenekar első angol nyelvű lemeze külföldön (Hollandiában), Redgrass címmel.

1987. novemberében a zenekar meghívást kapott a country zene hazájába, az Egyesült Államokba. Egy hónapot töltöttek Kaliforniában, melyről egy film is készült, és erről az útról később egy dalban is megemlékeztek. 1988-ban a 100 Folk Celsius eMeRTon-díjat kapott. A következő lemezek, az Orrom krumpli, hajam kóc - Eszményi Viktóriával, a TV Maci (1989) és egy válogatás, a 100 Folk Celsius legjobb gyermekdalai (1990) még a Hungaroton gondozásában jelentek meg, de az új kiadók megjelenésével a zenekar a Polygram keretein belül működő Zebra kiadóhoz szerződött.
Itt készült el 1991-ben egy újabb átütő siker, a Miki Manó meséi, amely szintén arany- majd platinalemez lett.

1992-ben hosszú idő után ismét a felnőttekhez szólt a zenekar: elkészült a (nem)Csak felnőtteknek című lemez, amely már CD-n is megjelent. Az album érdekessége, hogy egy technikai bravúr segítségével Drosztmér István hangja is hallható a lemezen. Ugyanebben az évben (1992) elkészült a Miki Manó-sorozat második lemeze, Miki Manó és az űrmanók címmel. Szintén ebben az évben jelent meg a Hungaroton gondozásában 100 Folk Celsius címmel egy válogatás CD, mely a Hungarotonnál eltöltött öt év dalait foglalta össze. Ezekben az években az együttes már rendszeres vendége volt a nyugat-európai country fesztiváloknak és country kluboknak.
1993-ban ismét kiadóváltás történt a 100 Folk Celsius életében: a zenekar a Warner Music világcég magyarországi leányvállalatához, a Magneotonhoz szerződött. Az új kiadónál az első lemez a Miki Manó-sorozat harmadik része, a Miki manó és a dinoszauroszok (1993) volt, melyet ismét egy válogatás, a Paff, a bűvös sárkány és barátai követett (1994), amely az 1984-1994 között eltelt tíz év legjobb gyerekdalait fogta össze. Ez utóbbi ismét aranylemez lett.

1995-ben Kovács József László helyére Légrády Péter (banjo, gitár, ének) került. A következő két lemez a Magneotonnál a Miki Manó-sorozat negyedik része, a Miki Manó kedvencei (1995) és a Tele van a ... (1995) című albumok voltak. Ez utóbbi az akkoriban divatos disco ritmusokat ötvözte a country zenével. Az albumon főleg régi dalok felújításai szerepeltek, melyek közül a "Vidéki kislány" újra sláger lett. A lemez másik érdekessége, hogy a lemezen lévő dalokról a videoklipek az USA-ban készültek. 1996-ban Heilig Gábor helyére Torontáli István (basszusgitár, ének) került. A két új taggal (Légrády, Torontáli) a zenekar stílusa némileg a country zenén belüli új hullám, a "new country" felé fordult.

Ugyanazon év őszén a 100 Folk Celsius meghívást kapott a szórakoztatás fellegvárába, Las Vegasba.
Erről az útról is film készült a televízió részére. 1997-ben két új lemez: egy a gyermekeknek és egy a felnőtteknek. A gyermeklemez Nyunyó, a hunyó, a felnőtt-lemez Országút címmel jelent meg.
Az utóbbi lemezen már markánsan érződik a már említett "new country" stílus. Ugyanebben az évben újabb amerikai meghívás Nevadába és Arizónába. 1998-ban a zenekar a Budai Parkszínpadon nagyszabású koncerttel ünnepelte 22. születésnapját, melyet a Magyar Televízió is rögzített. A koncert vendégei voltak: Eszményi Viktória, Heilig Gábor, Gerendás Péter.
A zenekar tagjai ezen a koncerten kapták meg kiadójuktól az egymilliomodik eladott lemez után járó emléklemezt.

Még ebben az évben Garfield címmel megjelent egy újabb album a gyerekeknek; valamit egy újabb amerikai turné Las Vegasban és környékén. Az évezred utolsó 100 Folk Celsius lemeze ismét egy gyermekeknek szóló válogatás, Miki Manó 2000 címmel. A 2001-es év fontos és jelentős dátum a 100 Folk Celsius életében: az együttes ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.
Huszonöt évvel ezelőtti fő céljuk, a gyermekek (és felnőttek) felhőtlen szórakoztatása a mai napig megmaradt.

Ez a hosszú idő nem múlt el nyomtalanul: 1.000.000 eladott hanghordozó - ebből négy arany, két platina - és több mint 6.000 koncert a világ minden táján – de elsősorban Magyarországon - jelzi a zenekar útját.

Ezt a nem mindennapi negyedszázados évfordulót a 100 Folk Celsius két megjelenő lemezanyaggal ünnepli. Az első természetesen az örök és hálás gyermekközönségnek szól. 25 év - 25 dal gyermekeknek címmel találkozhatnak majd a gyerekek az elmúlt negyedszázad legjobb 100 Folk-os gyermekdalaival, többek közt a "Paff a bűvös sárkánnyal", a "Nagy ho-ho-ho horgásszal" és "Miki Manóval" is. Ezek a dalok "felújított köntösben" jelennek majd meg a lemezen, hiszen a dalokat a zenekar felújította, és újra felvette a stúdióban.
Ez a karácsonyi gyermeklemezpiac egyik slágere lehet, hiszen a 25 évvel ezelőtti 100 Folk Celsius dalokon felnőtt gyerekek ma már apukák és anyukák, akik most a saját gyerekeikkel járnak a 100 Folk Celsius koncertjeire.

Az október elején megjelent másik lemezanyag már kicsit a felnőtteknek szól. Ez egy sajátos és egyben egyedülálló válogatás, melyben a zenekar nem a saját dalait válogatta össze, hanem kedvenc - nagyrészt már nem működő - magyar zenekarok és előadók egy-egy dalát dolgozta fel. Ezeknek a daloknak egy része - akarva vagy akaratlanul - annak idején már emlékeztetett a 100 Folk Celsius által képviselt country stílusra, a másik része pedig most lesz "country-sítva". A szerzők szívesen járultak hozzá ehhez a válogatáshoz, hiszen a műfajban együtt töltötték az elmúlt 25 évet a 100 Folk Celsiussal.

Ezzel a válogatással a zenekar nem csak a saját születésnapját ünnepli, hanem tisztelet azok előtt a zenekarok, előadók és szerzők előtt, akik sokat tettek a hazai könnyűzenéért. A zenei felvételeket váratlan incidens zavarta meg, mikor elvitték a 100 Folk Celsius együttes hangszereit és felszerelését. Ezeken a felvételeken még a régi "jól bevált" hangszerek hallhatóak, így a lemezanyag ebben az értelemben is kuriózum. A 25 év elmúlt, a hangszerek eltűntek, de ahogy a lemez címe is mondja: ... a dalok megmaradtak !"

 100 Folk Celsius fórum >
| 100 folk celsius fórum | 26 üzi | belépek | új üzenet |
 motorhead3 adatai szms küldés válasz 2018. augusztus 12. - 9.13

előzmény | zombee - 2018. július 30. - 15.38 |

üzenetei: 3520 db
alkotásai: 0 db
Nyugodjék békében!!!
Emlékére meg is hallgatom az Országút nótát.
 

 
 zombee adatai szms küldés válasz 2018. július 30. - 15.38
üzenetei: 28972 db
alkotásai: 15 db
Hosszan tartó betegség után 75 éves korában elhunyt Orbán József, a zenekar énekese. Nyugodjon békében!
 

 
 abbath adatai szms küldés válasz 2008. szeptember 21. - 16.14

előzmény | tahorokker - 2006. május 30. - 0.30 |

üzenetei: 476 db
alkotásai: 2 db
ha beleülök felvidít, evezek egy nagyotööö
 

 
| 100 folk celsius fórum | 26 üzi | belépek | új üzenet |

 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.01528787612915 mp)