szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer, Anthrax
 
Zseniális bulin búcsúzott a thrash metal legendája
Slayer, Anthrax - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
 
 

⚠️ Zajlik záróra ⚠️

Több mint 20 év után, 2019. július 1.én végleg elbúcsúzik a Zajlik.hu. Ha szeretnél bármit letölteni vagy megőrizni (fotók, zenék, írások, stb.) ezt a záróra előtt tedd meg!
 
 
 

- magazin > beszámolók > Judas Priest, Ørdøg - 2018.07.24., Budapest Aréna


Judas Priest teljes tűzerővel
- 2018.07.25 -


A Judas Priest-et legalább egyszer az életben látni kell. Persze ez igaz az összes hasonló kaliberű, még működő bandára is. Ők az egyik legelső metál szupersztárok, és az egyik utolsók is. Régi jelentőségüket megőrizve az Iron Maiden-nel együtt ma is ők a stílus vezéregyéniségei, Rob Halford és csapata pedig ezen az estén ismét bebizonyította, hogy miért.

Az előzetes pletykák alapján egy nagyon gyenge félházra lehetett számítani, de őszintén meglepett, hogy 19 óra környékén csak lézengtek az emberek az Aréna bejáratainál. Értem én, hogy az előzenekar, az Ørdøg nem igazán mozgatja meg ezt a közeget, de akkor is, na. Kezdésre azért kisebb tömeg már összejött, talán 5000-6000 ember jöhetett el, az elővételek alapján a színpad is az Aréna oldalában lett felállítva, az ülőszektorok fele letakarva, és a küzdőtér is szűkítve némileg. Valahol érthető a dolog, fesztiválszezon van, és a koncert másnapján rögtön a Helloween játszik Székesfehérváron Michael Kiskével, ennek fényében korrekt is a nézőszám.

Ha már előzenekar, szegény Vörös Andrisék kaptak is hideget-meleget a koncert hivatalos Facebook eseménye alatt, főleg hideget, jó magyar szokás szerint. Mit tehet ilyenkor az egyszeri rockzenész? Hát odab*sz! Fél órában lenyomtak egy jó pörgős szettet, és nem törődtek vele, hogy mennyire passzolnak ide (emlékeim szerint a csehek anno nem háborogtak, amikor 2001-ben 35000 embernek zenélt a FreshFabrik az AC/DC előtt, pedig ott aztán volt kontraszt). Az eleje kissé halkan, mondhatni botrányosan gyengén szólt, de a 2-3. szám környékén a technikusok is magukra találtak, és ment is a zúzás, még a közönség is rámozdult kicsit, meg is illetődött a banda, de ez azért nem akadályozta meg őket abban, hogy élvezzék a bulit. Mert élvezték, ez nem is kérdéses, jó volt kis klub után ekkora színpadon is megnézni őket, amivel tudtak is mit kezdeni.

Kb. fél óra pakolás után, negyed 10 magasságában aztán megszólalt a turnén állandó intrónak tekinthető War Pigs (az eredeti élőben 2 éve azért jobb volt), majd az új album címadójával be is robban a Priest. Új dal ide vagy oda, tökéletes kezdés, egyébként az egész Firepower lemez remekmű, simán odatehető a klasszikusok mellé. Ami mindenképp a Judas Priest mellett szólt ezen az estén pl. a Helloweennel szemben, az a jól sikerült új album mellett az a tény, hogy önálló koncerten mindössze egyszer, még 2002-ben Ripperrel jártak nálunk a Demolition turnéján a SAP Csarnokban, azóta csak fesztiválokon lehetett hozzájuk szerencsénk. Az új dalok erejére jellemző, hogy ugyanakkora tombolás (vagy a kiemelt szektorban nem tombolás) volt, mint a klasszikusokra. Igen, sajnos a színpad előtt kicsit késve talált magára a közönség, gyakorlatilag a koncert első felében igazán a hangjukat se lehetett hallani, tétova kezek is csak elvétve akadtak a levegőben, míg a normál álló szektor széttombolta az agyát.

Meg a zenekar is. Halford és Ritchie Faulkner vitték a show-t, bár előbbire a tombolás nem is a legjobb szó, mert igazából csak komótosan sétált felalá, és közben olyanokat énekelt és sikított, mintha nem is 66 éves (ami a legmetálabb kor) lenne, bár a ráncok azért már meglátszanak. Faulkner sikeresen asszimilálódott a zenekarba, a színpadi látványt is meghatározza ma már, vigyorog, széles terpeszben szólózik, pózol rendesen, ahogyan egy heavy metal bandában illik. Ian Hill, aki mára egyetlen alapító tagként van jelent, a kevesebb több jegyében végig a színpad jobb szélén maradt, néha nagyokat bólogatva a basszussal. Glen Tipton sajnos a betegsége miatt ezt a turnét már kihagyta, bár néha feltűnt koncerteken, nálunk ez nem következett be. Helyén az az Andy Sneap játszott, akit a többség ma már producerként ismer, holott a brit thrash legenda Sabbat-nak alapítója volt, és jelenleg az újra aktív NWOBHM őskövület Hell-t is erősíti. Sneap szintén nem az a színpadszántó figura, Faulknerre belement egy kis közös bólogatásba, egyébként Hill-el támasztotta a színpad szélét. Scott Travis meg bebarikádozta magát a dobok mögé, látni nem nagyon, de hallani annál inkább lehetett.

A színpadkép kissé egyszerű, de a látványról a hatalmas LED fal gondoskodott, hol az adott dalhoz készített animáció, hol az aktuális lemezborító volt látható. A setlist-tel senkit nem ért meglepetés, a turnén fixen ugyanazt játsszák, nincsenek eltérések, még a sorrendet sem variálják, ebből kifolyólag lehetett rá számítani, hogy 1-2 nagy sláger kimarad. De ami volt, az tarolt, az új albumról elhangzott még a Lightning Strike és a szerintem újkori klasszikussá válható Rising from Ruins, aminek hatalmas refrénje még az addig kissé inaktív színpad előtti „kemény magot” is beindította, ráadásul bitangul is szól az egész. Innen meg már csak a slágereké volt a főszerep, You've Got Another Thing Comin', az elmaradhatatlan motoros belépővel induló Hell Bent for Leather, majd a ráadás előtti blokk zárásaként a Painkiller felrobbantotta az Arénát. Ahogyan a fő blokkban, a ráadásban sem volt meglepetés, Metal Gods, majd Breaking the what...? Breaking the what...? Breaking the Law! És végül Living After Midnight egy jó kis együtt énekléssel.

Nincs mit hozzátenni, Rob Halford, Ian Hill, Scott Travis, Ritchie Faulkner és Andy Sneap letarolta az Arénát ezen az estén. Ugyan kissé fiatalított tagsággal, de ha valamikor látnom kellett a Judas Priest-et, az szerintem mindenképpen ez a saját arénakoncert volt, és az se lenne baj, ha lenne még ilyen.

És álljon itt a teljes setlist:

01. Firepower
02. Grinder
03. Sinner
04. The Ripper
05. Lightning Strike
06. Bloodstone
07. Saints in Hell
08. Turbo Lover
09. Tyrant
10. Night Comes Down
11. Freewheel Burning
12. Rising From Ruins
13. You've Got Another Thing Comin'
14. Hell Bent for Leather
15. Painkiller
16. Metal Gods
17. Breaking the Law
18. Living After Midnight


Kapcsolódó linkek >
Válogass a fellépők lemezei közt a metalshop.hu kínálatában


 
 Slayer, Anthrax - Zseniális bulin búcsúzott a thrash metal legendája - tovább >
 Judas Priest teljes tűzerővel - Rob Halford-ék leigáztak mindenkit második önálló bulijukon - tovább >
 Itt volt a Cro-Mags, megnéztük - NYHC alapvetést nem illik kihagyni - tovább >
 Black Sabbath: ott voltunk - Zseniális koncerttel búcsúzott a magyar közönségtől A metal banda - tovább >
 FEZEN 2015 beszámoló - Idén sem okozott csalódást a fesztivál - tovább >
 Machine Head beszámoló - Lezúgott a tíz tonnás kalapács - tovább >
 EFOTT 2015 beszámoló - Még egy fesztivált átvészeltünk - tovább >

további beszámolók >
 
 

Slayer koncert
- 2018.12.03 - tovább >
Front Line Assembly (CAN)...
- 2018.08.01 - tovább >
Life of Agony (USA)
- 2018.08.01 - tovább >
God Is An Astronaut (IRL)
- 2018.08.01 - tovább >
Depresszió 18. születé...
- 2018.07.31 - tovább >
Kip Winger koncert
- 2018.07.31 - tovább >
Sons Of Apollo
- 2018.07.31 - tovább >
Fahrenheit koncert
- 2018.07.31 - tovább >


- Koncert hírek
- Sziget hírek
- Feszt hírek
- Beszámolók
- Lemezkritikák
- Zenei hírek
- Interjúk
- Zenész hírek
- Angol verzió
mag főoldal >

 

mag főoldal >
< Vissza az előző oldalra
 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.0066709518432617 mp)