szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Ross The Boss
 
Régi Manowar dalok a Manowar alapító gitárosától
Ross The Boss - 2017.06.01., Dürer Kert
Metallica: mi sem maradunk ki
 
8 év után újra jönnek a thrash ikonok
Metallica - 2018.04.05., Papp László Budapest Sportaréna
Végre lesz Mastodon is
 
Önálló koncerten az atlantai prog/sludge négyes
Mastodon - 2017.06.14., Barba Negra Track
Lacuna Coil koncert
 
Visszatér a frontcsajos goth metal egyik nagyágyúja
Lacuna Coil, Infected Rain - 2017.05.07., A38
Suicide Silence lemezbemutató
 
Az év egyik legmegosztóbb lemezével jön a deathcore alapcsapat
Suicide Silence - 2017.06.15., A38
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 

- magazin > koncert hírek > 20. Fezen Fesztivál - 2017.08.02-05., Székesfehérvár, MÁV Előre pálya


Alice Cooper a Fezenen!
- 2016.11.14 -


A jubileumi, 20. FEZEN Fesztivál igazán nagyot szól jövőre: 20 év után magyar színpadon a shock rock fenegyereke, akitől még Marilyn Manson és Rob Zombie is fél: Alice Cooper!

Vincent Furnier aligha gondolta 1964-ben, hogy több, mint 50 év múltán is tömegeket vonz majd 1-1 koncertje. Több tag- és névcsere, valamint jelentéktelen kislemez után egy mára feledésbe merült televíziós sorozatból kikölcsönözte az Alice Cooper nevet, és kitalálta, hogy a rockzenének nem csak hősökre van szüksége. Ekkor figyelt fel rájuk a szintén különc rockzseni, Frank Zappa, aki épp bizarr zenekarokat keresett saját kiadójához, és 3 lemezre le is szerződtette őket. Két sikertelen album után jelent meg a Love It to Death, rajta az I'm Eighteen-nel.

A banda ekkorra feltalálta magát: botrányos színpadi ruhákban léptek fel, a dalok horror témájúak voltak, maga Alice Cooper, aki a show középpontjában állt, többször is átélhette saját kivégzését. Botrány is volt, az 1969-es torontói fesztiválon egy csirke került a színpadra, amit nemes egyszerűséggel a közönség közé dobott. Utólag ezt azzal magyarázta, hogy városban nőtt fel, úgy hitte, ha van szárnya, repülni is tud. A csirke természetesen csúfos véget ért, amit végül a sajtó úgy tálalt, hogy a színpad daráltak le egy élő csirkét. A csirkének végül is mindegy, de hírverésnek jó.A következő két album, a Schools Out és a Billion Dollar Babies végképp sztárstátuszba helyezte a zenekart, utóbbi lemez turnéján lett a színpadkép része a francia forradalom legendás kivégzőeszköze, a guillotine. A következő anyagra elfogyott viszont a lendület, majd nem sokkal később a zenekar fel is oszlott. Furnier ekkor vált végérvényesen Alice Cooper-ré, és így tért vissza szólóban 1975-ben a rendkívül sikeres Welcome to My Nightmare-rel. A rémálomszerű történetet elmesélő konceptlemez egy önálló tévéshow-t is kapott, ahol a dalokat videóklip-szerűen előadva meséli el Cooper a történetet. Később ezt önállóan, videókazettán is kiadták, az első videóalbumként jegyzett anyagot 1983-ban Grammy-díjra is jelölték.

A következő album is sikeres lett, aztán Cooper alkoholproblémái karrierjére is rányomták a bélyeget. Az alkoholelvonón szerzett tapasztalatokból írta meg legszemélyesebb lemezét, a From the Inside hosszú időre az utolsó volt, amin Top20-as slágert hallhattunk.

A 80-as évek közepén visszatért ahhoz, amihez ért: a horrorhoz. 1984-ban főszerepet játszott egy olcsó, de korrekt horrorfilmben, a Monster Dog-ban (A halál kutyája címmel itthon is vetítették tévében), az 1986-ban megjelent Constrictor-ral pedig visszakerült a listákra, az egyik kislemezdal, a He's Back a Péntek 13 6. részének betétdala lett. Az 1987-es Raise Your Fist And Yell a 80-as évek slasher horrorjait vette alapul, a Prince of Darkness-t John Carpenter is felhasználta azonos című horrorjához, amiben maga Alice Cooper is feltűnt egy rövid szerepben. A lemez legnagyobb slágere, a Freedom a rockzene cenzúrájáért létrehozott PMRC ellen szólalt fel.Az igazi visszatérést 1989, és a Trash hozta meg. A Desmond Child-dal közösen írt anyag talán a legismertebb lemeze, igazi arénarock slágergyűjtemény, a Poison pedig mindenhol ott szerepel a 80-as éveket meghatározó dalok között. A lemezhez kapcsolódó 2 éves arénaturnén 1990. július 22-én az MTK Stadionban is fellépett.Hasonlóan sikeres lett a Desmond Child-dal, Nikki Sixx-el, Mick Mars-al készített Hey Stoopid is, a vezető sláger és maga Cooper is szerepelt a 90-es évek egyik kultmozijában, a Wayne világában - emellett a Rémálom az Elm utcában 7. részében még Freddy Krüger apját is eljátszotta.

A 90-es évek trendváltozásai Alice Cooper-re is hatással voltak, a sikertelen 94-es The Last Temptation után az ezredfordulóig nem is adott ki új albumot, csak élő felvételeket, válogatást. 1997. június 27-én másodjára is fellépett hazánkban, ekkor a néhai PECSA szabadtéri színpadán.

Az ezredfordulón két indusztriális hatású lemezzel tért vissza, melyek ugyan nem lettek különösebben sikeresek, de a hozzájuk kapcsolódó turnék annál inkább. Ezt követően visszatért a klasszikus rock hangzáshoz, 2011-ben még a Welcome to My Nightmare folytatását is elkészítette (bár a The Last Temptation is felfogható annak a közös főhős miatt) Desmond Child-dal és a régi zenekara még élő tagjaival. Ezidáig ez az utolsó lemeze, de aktívan turnézik, részt vett a Mötley Crüe búcsúturnéján, és most harmadik alkalommal Magyarországra is ellátogat.

A fesztiválra bérletek már kaphatók, november 16-án éjfélig az idei, 11900 Ft-os áron a Ticketportál hálózatában.


Kapcsolódó linkek >
Jegyelővétel a 20. Fezenre
Válogass Alice Cooper lemezek közt a metalshop.hu kínálatában


 
 Ross The Boss - Régi Manowar dalok a Manowar alapító gitárosától - tovább >
 Metallica: mi sem maradunk ki - 8 év után újra jönnek a thrash ikonok - tovább >
 Végre lesz Mastodon is - Önálló koncerten az atlantai prog/sludge négyes - tovább >
 Lacuna Coil koncert - Visszatér a frontcsajos goth metal egyik nagyágyúja - tovább >
 Suicide Silence lemezbemutató - Az év egyik legmegosztóbb lemezével jön a deathcore alapcsapat - tovább >
 Gojira koncert - Francia extrém progresszív metál nyárra? Jöhet! - tovább >
 Jön a Foo Fighters - Dave Grohl végre ismét elhozza zenekarát - tovább >

további koncert hírek >
 
 

Linkin Park a VOLT-on!
- 2016.11.03 - tovább >
Black Sabbath: ott voltun...
- 2016.06.03 - tovább >
Elindult a Rádió Rock
- 2016.05.17 - tovább >
Ötödik évad a Budapest...
- 2016.03.21 - tovább >
Elektronika és lazulás ...
- 2016.03.20 - tovább >
Rihanna a Sziget "nu...
- 2016.03.20 - tovább >
Anthrax a Fezenen
- 2016.03.17 - tovább >
Diákjeggyel a tizedik So...
- 2016.03.15 - tovább >


- Koncert hírek
- Sziget hírek
- Feszt hírek
- Beszámolók
- Lemezkritikák
- Zenei hírek
- Interjúk
- Zenész hírek
- Angol verzió
mag főoldal >

 

mag főoldal >
< Vissza az előző oldalra
 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.014437913894653 mp)