szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
Depresszió 18. születésnap
 
Eddigi leglátványosabb koncertjével nő fel a Depi
Depresszió - 2018.08.18., Barba Negra Track
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 

- magazin > beszámolók > Black Sabbath, Rival Sons - 2016.06.01., Papp László Budapest Sportaréna


Black Sabbath: ott voltunk
- 2016.06.03 - zombee


Pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, de még a hirtelen a semmiből érkezett bejelentés után is hihetetlenül hangzott, hogy minden idők legnagyobb metal zenekara, a Black Sabbath a Live Nation Magyarország szervezésébenismét fellép Magyarországon. A karrierjét lezárni készülő legendák egy súlyos, feledhetetlen koncerttel búcsúztak a magyar közönségtől.

Kár lenne tagadni, hogy izgatottan telt a nap. Az odaúton sikerült először megismerkedni az előzenekar nem annyira hálás feladatát elvégző Rival Sons muzsikájával. Akkor csak egy Led Zeppelin hasonmás benyomását keltették jó, de nem kiemelkedő dalokkal. Hálátlan szerep előzenekarnak lenni, kevés eset van, amikor ők is a figyelem középpontjába kerülnek. A klasszikus Black Sabbath, előző, első magyarországi koncertje a Pantera-val és Coal Chamber-rel pont ilyen eset volt, érezhető volt, hogy ilyen, közel 20 év múltán is emlegetett szereplése a kaliforniaiaknak nem lesz.

Kapunyitásra már kellemes tömeg jelent meg, a bejutás szerencsére gyorsan haladt, sikerült korán elfoglalni helyünket a normál állószektor legelején. Elég hosszú, bő egy órás várakozást követően jött a Rival Sons, őket már gyakorlatilag a megtelt Aréna fogadta. Üresjáratok nélküli 40 perc következett, ami alatt határozottan összebarátkoztak a közönséggel. Zeneileg messze nem az utóbbi évek legjobb produkciója, bár élőben határozottan kellemes ez a fajta, mélyen a Led Zeppelin-ből táplálkozó hard rock. Nagy lehetőséget kaptak ezzel a turnéval, mind a zenekarnak, mind a napokban megjelenő új lemezüknek jól jönnek az ilyen arénakoncertek, bár azt a szükséges pluszt hiányolom belőlük, ami kiemelné őket a többi hasonszőrű vintage rock banda közül. Ettől függetlenül egy kellemes koncert volt, ha a dalszerzői képességeik felnőnek az előadóihoz, még sokat hallhatunk róluk.

Nehéz 20 perc jött, a technikusok lepakolták a kaliforniaiakat a színpadról. Egy animációs, kivetített intró után megkondultak a harangok, a függönyt felrántották, és természetesen mi mással, mint az együttes nevét viselő lemez együttes viselő számával kezdetét vette a vég. Aligha akad olyan metal/rock rajongó, aki ne várta volna remegve a pillanatot, amikor Tony Iommi bajsza alatt mosolyogva belekezd hallhatatlan riffjeibe. Ez pedig be is következett, az addigra csordulásig megtelt nézőtér egy emberként üdvözölte Mr. Ozzy Osbourne-t, Mr. Tony Iommi-t, Mr. Geezer Butler-t és Mr. Tommy Clufetos-t.

A következő bő másfél órában világossá vált, ami eddig sem volt titok, a Black Sabbath-nál nincs, és nem is lesz nagyobb metal banda. A program gerincét az első három lemez alkotta, a 40-45 éves szerzemények hihetetlen súllyal csaptak le a hallgatóságra. Ebben elévülhetetlen érdeme van Ozzy dobosának, Tommy Clufetos-nak, aki nem kevés friss vért pumpált a zenekar élő teljesítményébe. Persze ez sem volt elég ahhoz, hogy ellopja a show-t a klasszikus felállás jelenlévő három tagjától (kár, hogy legalább pár szám erejéig nem sikerült Bill Ward-ot is elhozni a turnéra). Bár Clufetos meglehetősen intenzíven, látványosan dobol, a fergeteges színpadi mutatványok sosem tartoztak a Black Sabbath védjegyei közé. Geezer beállt balszélre, Tony jobbra, néha középre sétáltak, és nagyjából ennyi. És mégis mindenki őket figyelte, mert amit és ahogy játszottak, azt más úgysem tudja, és amikor Iommi szólózik, arra akkor is odafigyelsz, ha közben semmi mást nem csinál, és ugyanilyen öröm nézni és hallgatni Geezer virtuóz játékát.

És nem kell ide közönség tetején sétáló és sört röptébe elkapó, vagy épp plafonra mászó frontember. Ha már frontember: Ozzy maga a csoda. Először is mert még életben van azok után, ahogyan megélte az elmúlt évtizedeket, másrészt keveseknek adatik meg, hogy ezzel a hanggal a legnagyobb rock/metal énekesek közé verekedjék magukat. Ugyanakkor hihetetlenül szuggesztív frontember, van egy kisugárzása, pedig nem kommunikál sokat a közönséggel, öregurasan csoszog a színpadon már 45 éve, ha kell, denevér fejét harapja le, vagy épp egy vödör vizet zúdít a közönség soraiba, zseniális fazon. Most sem kellett benne csalódni, ráadásul az elmúlt évek gyengébb szereplése után remek formában van, jó a hangja, és ugyanúgy totyog a színpad egyik feléből át a másikba, mint régen, végig mozgásban van, hadonászik, tapsol, és erre biztatja a közönséget is. Érdekes kontrasztot mutat a zenekar súlyos dalaival Ozzy néha infantilis, néha bohóc személyisége, jó kedve pedig hamar átragadt a közönségre.

A "The End" turné téli, tavaszi programjából lehetett sejteni, mi várható, igazából nem is ért meglepetés, de egy Black Sabbath koncertre nem is meglepődni megy az ember, hanem a War Pigs-ért, a Into the Void-ért. 100 perc, ebbe még az említett első három lemez legjobbjai sem férnek bele, és bőven volt sláger még, érthetetlen módon a Sabbath Bloody Sabbath-ról semmi sem volt, de a Vol 4-ről is csak az egy szem Snowblind-ot vették elő, bár az súlyosan meg is dörrent. Természetes, hogy a War Pigs ó-ó-ózós részére nagyon beindult a közönség, és hullámzott a tömeg a Geezer basszusjátékával kezdő N.I.B. kegyetlen groove-os riffjeire. Sajnos Clufetos dobszólójánál, és az abból kiinduló Iron Man-nél már sejteni lehetett, hogy közel a vég, a Dirty Women-be még belefért az elmaradhatatlan vödör víz, amit Ozzy kaján vigyorral borított a közönség nyakába. Az utolsónak felkonferált Children of the Grave után még visszajött biztatni bennünket, hogy kiabáljuk, hogy „one more song”: így végül (tegye fel a kezét, akit meglepett) megkaptuk a legnagyobb slágert, a Paranoid-ot. Meghajlás, a kivetítőn megjelenik a hatalmas THE END felirat, aztán levonulnak. Szinte azonnal megkezdődik a színpad bontása, így kétség sem férhet hozzá, hogy ennyi volt, nem jönnek vissza még egy Sweet Leaf-re vagy Symptom of the Universe-re.

Furcsa érzés, egyszersmind felemelő, hogy láthattam a Black Sabbath-ot, ráadásul egy zseniális koncerten, ott lehettem a búcsúturnén, ahol méltósággal zárják le ezt a fejezetet, ugyanakkor emiatt rossz is, tudva, hogy nem lesz több alkalom így együtt látni őket. Nyilván van abban némi elfogultság, és persze tisztelet, amikor az ember egy gyermekkora óta hallgatott, legendás zenekart láthat élőben évtizedek után, de ez a budapesti koncert nagyszerűségéből aligha von le bármennyit is. Szóval Mr. Ozzy Osbourne, Mr. Tony Iommi, Mr. Geezer Butler, Mr. Tommy Clufetos, és persze a legendává válásban szerzett elévülhetetlen érdemei folytán Mr. Bill Ward: köszönjük!

szöveg: Dencs Norbert
fotó: Török Hajni / Live Nation Magyarország


Kapcsolódó linkek >
Válogass Black Sabbath lemezek közt a metalshop.hu kínálatában


 
 Judas Priest teljes tűzerővel - Rob Halford-ék leigáztak mindenkit második önálló bulijukon - tovább >
 Itt volt a Cro-Mags, megnéztük - NYHC alapvetést nem illik kihagyni - tovább >
 Black Sabbath: ott voltunk - Zseniális koncerttel búcsúzott a magyar közönségtől A metal banda - tovább >
 FEZEN 2015 beszámoló - Idén sem okozott csalódást a fesztivál - tovább >
 Machine Head beszámoló - Lezúgott a tíz tonnás kalapács - tovább >
 EFOTT 2015 beszámoló - Még egy fesztivált átvészeltünk - tovább >
 VOLT 2015 beszámoló - Emlékszem, Sopronban... - tovább >

további beszámolók >
 
 

Slayer koncert
- 2018.12.03 - tovább >
Front Line Assembly (CAN)...
- 2018.08.01 - tovább >
Life of Agony (USA)
- 2018.08.01 - tovább >
God Is An Astronaut (IRL)
- 2018.08.01 - tovább >
Depresszió 18. születé...
- 2018.07.31 - tovább >
Kip Winger koncert
- 2018.07.31 - tovább >
Sons Of Apollo
- 2018.07.31 - tovább >
Fahrenheit koncert
- 2018.07.31 - tovább >


- Koncert hírek
- Sziget hírek
- Feszt hírek
- Beszámolók
- Lemezkritikák
- Zenei hírek
- Interjúk
- Zenész hírek
- Angol verzió
mag főoldal >

 

mag főoldal >
< Vissza az előző oldalra
 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.0074508190155029 mp)