szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
Depresszió 18. születésnap
 
Eddigi leglátványosabb koncertjével nő fel a Depi
Depresszió - 2018.08.18., Barba Negra Track
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 

- magazin > interjúk > Lukács Laci, Sidi, Fejes (Tankcsapda)


Tankcsapda interjú
- 2016.02.25 - muzmo


A Tankcsapda zenekar 25 év aktív működés után sem kíván lassítani és mindenkit megnyugtatnak, hosszú évekre előre megvannak a terveik. Habár ezekre nem feltétlenül derül fény az interjúból, több aktualitás mellett például 1-2 érdekes sztorit is elejtettek a fiúk legutóbbi beszélgetésünk során.

Az a szerencsés helyzet áll fenn a Tankcsapdával kapcsolatban, hogy bármikor bőven lehet beszélgetni az aktualitásokról, tavaly novemberben megjelent 2 DVD-s, 2 CD-s kombón a 25 éves jubileumi Főnix koncertetek!
Sidi: Ez nem egy tipikus koncertfelvétel. Kiegészítő filmet is forgattunk hozzá - persze, ne olyanra gondoljatok, mint a Through The Never a Metallicától! Már 2-3 hónappal a jubileumi koncert előtt elkezdtünk forgatni, Magyarországon kívül még három országban: Párizs, Rotterdam és Brüsszel is a helyszínek között van, de például még ejtőernyős jelenet is színesíti az egészet. Maga a koncert pedig egy külön sztori.
Laci: Igen, azt azért tegyük hozzá, hogy 34 dal van a dvd-n, a 2014-es jubileumi koncertnek a teljes anyaga. Olyan technikai apróságok maradnak csak ki, mint például az akusztikus blokknál lévő átszerelés.
Fejes: A fogadtatás pedig nagyon jó volt, már túl vagyunk a négyszeres platinán.

Az egész csomagot hogyan tudjátok ennyire olcsón tartani? Valaki egy telefonnal vette fel a műsort?
Laci: Két telefonnal vettük föl, az egyik volt a keverőpultban. (nevet)
Sidi: Remélem az embereknek nem az az üzenet jön le, hogy olcsó, ami rajta van, hanem éppen, hogy ellenkezőleg! Kőkemény technikával rögzített és kőkemény utómunkával elkészített anyagról van szó... Az embernek mindig saját maga felé hajlik a keze, de abszolút megállja a helyét világviszonylatban is. És egy olyan ember vágta Király István személyében, aki szervesen - tehát nem csak lámpatartó volt - dolgozott az előbb említett Through The Never című Metallica filmen is. Már csak az ő keze munkája is meglátszik.

Sokat turnéztok Európán belül, de tavaly év végén az Egyesült Államokban is koncerteztetek. Mennyire nehéz egy ilyet összehozni egy magyar zenekarnak?
Laci: Nagyon. Leginkább ezzel az egy szóval lehetne válaszolni. Nyilván azért nagyon nehéz, mert ezeket a saját magunk kútfőjéből kitalálva és megszervezve csináljuk, mint ha Hajdúszoboszlón a művházban játszanánk. Megkeressük a helyi klubokat - mármint nem mi, hanem van egy Takács Árpi nevű srác. Az ő lelkesedése legalább annyira fontos ebben az egészben, mint a zenekar lendülete. Az ő munkája nélkül ez az egész dolog nem működne, ilyen színvonalon biztosan nem. Úgyhogy az ő nevét mindenképpen meg kell említeni. Szóval alapjában véve tényleg ugyanúgy szervezzük, mint ha Magyarországon elmennénk egy művházturnéra. Odatelefonálunk, megegyezünk mennyi a bérleti díj, milyen a cucc, hang, satöbbi. Ez Magyarországon sem egyszerű, Európa-szerte még inkább nehéz, a tengerentúlon meg aztán hipernehéz. Szóval röviden: nagyon nehéz egy ilyet megcsinálni.


Ha mondjuk Bostonban összefuttok valakivel, ahogy mentek a gitárokkal és szóba kerül, hogy ti egy zenekar vagytok, akkor melyik számotokat mutatnátok meg, hogy kedvet csináljatok neki az esti bulihoz?
Laci: Én azért mondanám az Egyedül a világ ellent, mert a videoklipje pont az említett koncertvideó anyagából lett összesűrítve. Ha például egy amerikai ember még soha nem hallott a zenekarról, akkor ezt a klipet nézze meg: nem túl hosszú és, ha tetszik neki, mi ilyen zenekar vagyunk. De, ha nem tetszik, akkor is ilyen zenekar vagyunk. (nevet) Ez ma szerintem a Tankcsapda. Persze egy bostoni klubkoncert értelemszerűen nem annyi embernek, meg nem olyan pirotechnikai körítéssel történik, mint egy Főnix Csarnok koncert.
Sidi: És ki ez a bostoni csávó? (nevet)
Laci: Ott vannak Bostonban a srácok. (nevet) - (Vajon Laci rájuk gondolt? - szerk.)
Fejes: Egyébként, amikor Amerikában mászkáltunk, már többször jöttek úgy oda, hogy mi egy zenekar vagyunk-e. Ott sokkal nyitottabbak és érdeklődőbbek az emberek.
Sidi: Amit kérdeztél is, volt olyan, hogy mondták, hogy valami youtube-ot adjatok már!
Fejes: Aztán a gyerek elment hátra megnézni és 5 perc múlva jött vissza, hogy hadd csináljon közös fotót velünk, mert látja, hogy mi egy híres zenekar vagyunk. (nevet)
Laci: Ez egyébként pont Hollywoodban történt, de nem is ez a lényeg. Egy hangszerboltban kolbászoltunk, jött az eladósrác, és 1-2 perc után kérdezte, hogy "Ti nem egy zenekar vagytok?" - mert úgy néztünk ki. Szóba került, hogy Magyarországról, Európából. Neki ez olyan volt, mint itt egy amerikai zenekar. Nem is figyeltük, közben elment hátra, megnézte, azt hiszem a Rock a nevem videóklipjét, aztán ott hajbókolt, közös fotó, meg minden. (nevet)
Sidi: De ugyanez előfordult például egy military shopban is, úgyhogy több helyen volt már hasonló.
Fejes: Egyébként van, hogy az emberek folyamatosan kérdezik, hogy ez egy zenekar? Nem is értjük, mert nem kell, hogy gitár lógjon valakinek a vállán, csak ülünk, vagy elmegyünk vásárolni... Még volt, hogy cipőboltban is! Ott egy csaj kérdezte, hogy zenekar vagytok? Európai? És még híres is? Na, hát az nagyon jó, mert ő még híres európai zenekarral nem találkozott! (nevet)

Az Itt vannak a tankok turnéfilm az egyik kedvencem tőletek, sokszor koncertek előtt, amikor nem tudunk választani, hogy zenét hallgassunk vagy nézzünk valamit, azt tesszük be. De hogyhogy most sehol nem látni egy árva sört sem?
Sidi: Annál már betegebbek vagyunk. (nevet)
Fejes: A buli előtt nem szoktunk inni, azokban az időkben sem ittunk, azok mindig éjszakai felvételek voltak. Nem lehet saturészegen kóvályogni. (nevet) Igazság szerint szoktuk magunkat úgy aposztrofálni - lévén, hogy 2015-ben is volt majdnem 100 bulink -, hogy konkrétan hülyére turnézzuk magunkat. Kurva nagy szabadságérzés, meg alapjában véve kurva jó érzés, hogy azt csinálod, amit szeretsz, és egyfolytában ezzel telik az idő is. Túlvagyunk a negyvenen és ugyanolyan hülyegyereknek lehet maradni, mint mondjuk 20 évesen és kurvára nem érezzük azt, hogy telik velünk az idő...
Laci: Pedig telik, csak szarunk bele. (nevet)
Fejes: Pont egy interjúban mondtam, hogy a "rocksztárságban" és ezt azért teszem idézőjelbe, mert nem tartjuk magunkat annak - az a legjobb, hogy 40 évesen is lehet hülye frizurákkal, hülye gatyákban mászkálni, meg hülyén kinézni, mert azt mondják, hogy jaj, itt van a jópofa művészúr, vagy a jópofa zenészúr és ezt úgy elfogadják. De, ha egy átlagos ember így néz ki vagy így jár a munkahelyére?
Laci: Ha egy 47 éves pék vagy cipész úgy nézne ki, mint én, mindenki mondaná, hogy milyen hülye, de nálam... Jaa, rocksztár, persze. (legyint mellé - szerk.)
Sidi: Az hagyján, de hogy, ha három, 45 körüli pék fingó versenyt rendezne...
Fejes: Igen, ha mi fingó versenyt vagy mittomén pisáló versenyt rendezünk, mindenki röhög, hogy mekkora hülyék. De, ha az utcán látsz egy embert, aki ezt csinálja, mindenki azt mondja, hogy mekkora kretén. Alapjában véve így telik az életünk és ez kurva jó.
Sidi: Annak pedig megvan az oka, hogy senkinél nem látsz sört...
Laci: Ja, én megittam az enyémet, amíg ideértünk. (nevet)
Fejes: Laci már most alkoholista, én még csak leszek, a Sidi meg már leszokott, mert ő már volt. (nevet)

Erre van is egy mondásod, igaz?
Sidi: Egyszer voltam csak részeg, de az 4 évig tartott.

Ha elővesztek egy régi számot, amit nagyon régen, vagy esetleg még sosem játszottatok, akkor nektek is újra le kell szedni hallás alapján és újra meg kell tanulni?
Fejes: Ezért van a youtube! (nevet)
Laci: Azt azért tegyük hozzá, hogy nem tudunk kottát olvasni.
Fejes: És nyilván csomó számot elfelejtünk.
Sidi: Olyan is volt, amire mutattam, hogy de hát ez így van! Laci meg: "Hülye vagy, akkor te még 13 éves voltál..." És a végén: "ja tényleg, ez tényleg így van".

És ilyenkor marad az eredeti verzió?
Sidi: Erre nagyon jó példa a Juggler, amit '12-ben vettünk elő. Valamennyire átformáljuk őket.
Fejes: Az eredeti értékét nem veszíti el egyik sem, inkább kicsit 2015-ösre fordítjuk. Ne úgy értsétek, hogy feldolgozzuk a saját számainkat...
Laci: Hanem újra eljátsszuk őket. És ez nyilván nem lehet pont olyan, amilyen akkor volt. Az a zenekar, aki akkor csinálta, az nem a mostani zenekar. Nem lehet, nem is kell és nem is cél az, hogy ugyanazt megpróbáljuk hangról hangra - bocsánat mindenkitől - ugyanolyan szarul eljátszani. Igyekszünk jobbak lenni, érted. És, ha ugyanúgy is játsszuk el, de jobban össze van szedve a dolog, már attól jobbá válik az egész. Egyébként pedig előszeretettel szoktunk hozzányúlni...
Fejes: Egymáshoz is? (nevetés)
Laci: A Jugglernél komoly szempont volt, hogy azt a korabeli hangulatot ültessük át a saját szánk íze szerint. Ugyanúgy megvannak benne azok a lüktetések, ritmikák, és érdekességek - ha vannak benne. De ma már ez a zenekar játssza azt a dalt. Persze ilyen szempontból a két zenekar ugyanaz, hiszen a szöveget én írtam, én énekeltem akkor és most is - szóval ilyen szempontból van egyfajta állandóság. Abba is bele kell gondolni, ha egy lemezen mondjuk használsz több gitársávot, vokálozol, hangszerelésben beleteszel ezt-azt, mint az "ez egy ócska kocsma, egy mocskos lokál"; a színpadon pedig csak hárman vagyunk. Értelemszerűen ezt is meg kell tudni oldani, egy puritánabb hangszerelésű megoldással. Így a saját témáinkat is van, hogy kénytelenek vagyunk koncertverzióba átkonvertálni.
Sidi: Sőt, az Urai vagyunk a helyzetnek lemezről is van már 1-2 dolog, amit én már most másképp játszanék. Nem kell itt óriási dolgokra gondolni. Pont az egyik koncert után mondtam a többieknek, hogy de kár, hogy ezt nem így játszottam fel a lemezre, de most már ezentúl így fogom.
Laci: A régi számokkal kapcsolatban meg az a helyzet, hogy nem akarok hazudni, mert nem tudom pontosan: a Tankcsapda publikált eddig a fennállása során körülbelül 150-160 dalt. Egy este ebből eljátszunk 25-öt, a töredékét. Ha holnap játszanánk egy teljesen másik műsort, így nézve még akkor is csak a harmadánál járunk. És, ha a héten minden este másik 25 dalt játszunk, akkor se érünk a végére. Ilyen szempontból nagyon nehéz dolgunk van.
Fejes: Egyébként koncepcionális, hogy mindig előveszünk egy olyan számot, amit régen nem játszottunk.

Ha egy turné után visszanézitek mondjuk a Tankcsapda honlapon, hogy milyen koncertek voltak az évben, emlékeztek az egyes állomásokra vagy egy nagy massza az egész?
Sidi: Néha elég érdekes dolgok ragadnak meg. Például, tudod, hogy ott volt az a pöttyös függöny.
Fejes: Piros volt a színpad, szar volt a lámpa vagy kurva meleg volt, nagyon rossz volt a technika vagy ekkora csöcsű csaj volt elől.

De, ha valaki jön, hogy emlékszel-e például, hogy 2001 decemberében mekkora koncertet adtatok Nagykanizsán?
Fejes: Én mindig azt mondom, hogy persze. Pláne, hogy, ha hoz egy sört, akkor még őrá is emlékszem. (nevet)
Laci: Egyébként vannak olyan koncertek, amik valamiért jobban megmaradnak, vannak, amik kevésbé. Vannak olyanok, amikről tényleg csak olyan momentumok maradnak meg, hogy például pöttyös függöny van egy művházban. Amin mondjuk jót röhögünk már a beállásnál is, így utólag is emlékszünk rá. De lehet, hogy amúgy magára a koncertre nem.
Fejes: Én azt is meg szoktam mindig kérdezni, hogy éppen hol vagyunk.
Sidi: Mindig van egy kis szertartásunk koncert előtt, amiben benne van az is, hogy hangosan kimondjuk az adott település nevét.

Fejes: A koncertszervezésben vérmesen benne vagyok, mindenről tudok, tényleg minden le van szervezve - és onnantól kezdve, hogy jön a turné, szinte minden törlődik az agyamból.
Sidi: A Tominak mindig súgni kell.
Laci: Ezért van az, hogy ha olyan nevű településen játszunk, amihez sok hasonló nevű van, akkor - hogy ott például ne mondjak szart - az aznap esti listára felíratom a település nevét. Nem azért, mert annyira sztár vagyok, hogy már azt sem tudom, hogy hol vagyok, hanem azért, hogy véletlenül se mondjak rosszat. Mert jártam már így... És ez nyilván nem esik jól a helyieknek.

Körülbelül mindent elértetek, amit itthon lehet. Gyanítom, hogy nem nekünk fogjátok elárulni a terveket, de lehet még ezt fokozni?
Fejes: Megvannak a tervek és tényleg nem áruljuk el. (nevet) A Tankcsapda zenekar mindig abban szenvedett, hogy amiket kitalálunk egy évre, azokat nem tudjuk megvalósítani. Csomó mindenről lecsúsztunk, mert nem tudunk osztódni, meg nem bírjuk fizikálisan vagy logisztikailag nem úgy jön ki a lépés. De alapjában véve 5 évre tudjuk előre. A 30 éves jubileumig megvan.

Általában az interjúkat önző módon úgy zárom le, hogy mindenki kap 1-1 nótát a kedvenc számaimból, amiről bármit mesélhettek. Sidi, kezdjük Lélekhangokból című dalotokkal.
Sidi: Huhh, mit is mondjak? Nagyon jó benne a dob. (Fejes felé, nevetve - szerk.) Nyilván mindegyik az ember saját kölke, szóval egyiket sem szereted jobban, mint a másikat, de ez az Urai vagyunk a helyzetnek lemezről a top 3-ban nekem benne van. Szeretem, hogy ilyen modern, groove-os a főtéma. Nagyon szeretem benne a gitárszólómat, végre floyd rose-ozhattam benne. De térjünk erre vissza egy perc múlva, addig még gondolkodom. (nevet)

Fejes, az Agyarország lemez utolsó számának, a Megkapod, ami járnak a végén van egy baromi jó téma. Abból miért nem lett dal?
Fejes: (nagy szemekkel - szerk.) Megkapod, ami jár, az tudom melyik dal, de mi van a végén?
Laci: Lemegy a nóta. Utána van egy 1 perces szünet, mint ha vége lenne a lemeznek. (Fejes közben bólogat - szerk.) És bejön egy nagyon lehangolt...
Fejes: Jaj, tudom! A kutyaugatáshoz az őrnek a kutyáját hergeltük és tiszta kutyaszar lett a cipőnk, amikor a mikrofont ott tartottuk. (nevet) Miért nem lett abból szám? Hát mit tudom én! Igazság szerint fogalmam sincs; miért nem lett abból szám? (ismételten Laci felé - szerk.)
Laci: Abból a témából egyébként nem is akartunk dalt csinálni. Az egy jó kövér groove volt, valamiért felvettük és annyira tetszett nekünk, hogy ne hagyjuk elveszni, arra gondoltunk, hogy milyen vicces dolog lenne cím, meg minden egyebek nélkül egy ilyen rejtett trackként feltenni. A kutyaugatással jó harapós hangulata lett.

Laci, neked maradna a Törölköző teniszütőkkel.
Laci: Bármennyire is furcsa lesz, az egy olyan törölközőről szól, amin teniszütő minták voltak. De halál komolyan! Ez egy kék színű törölköző, aminek fehér színű teniszütő mintázata volt. Ezt kaptam valakitől annak idején - aki érzelmileg nyilván fontos ember volt az életemben. És ez a teniszütő mintájú törölköző volt a megmozdítója annak a dalszövegnek.

Nem félő, hogy hamarosan ezt fogják árulni a neten?
Sidi: Igen, a honlapunkon hamarosan kapható lesz. (nevet)


A klipben szerepel az itt látható fiatalember?
Fejes: Ja igen, abban én is benne vagyok!
Sidi: Közben a Lélekhangokról eszembe jutott, hogy már szinte minden dal megvolt a lemezről és a Laci teljesen szégyenlősen elővette, hogy neki van egy ilyen refrén-ötlete, de, kicsit nyálas...
Fejes: Van egy ilyen "izé", de "B"-kategóriás és nem refrén. Ő verzének hozta. Elkezdte dúdolni és mondtam, hogy ez tök fasza, de ez nem verze, mert annak nyálas, hanem tegyünk hozzá egy kurva kemény alapot és ez refrén lesz!
Sidi: A próba végére már meg is született.
Laci: Látod? Írtam nekik egy jó nótát. (nevet)
Sidi: És az utolsó volt a lemezre, ami megszületett.
Fejes: De az a refrén tényleg ilyen 2/4-es tingli-tangli verze lett volna, ami ragadós, de mondtuk, hogy csináljunk belőle egy jó refrént és eléfaragtunk egy nagyon durva témát. Így született.


Kapcsolódó linkek >
Hivatalos Tankcsapda honlap
Tankcsapda a facebookon


 
 Tankcsapda interjú - Ott voltak Bostonban a srácok - tovább >
 Hellyeah interjú - "Szép buszunk van meg minden, de ez akkor is megterhelő." - tovább >
 Animal Cannibals interjú - "A legelső lépcső, hogy jó dalokat kell írni." - tovább >
 Leander Rising interjú - Szombaton nagykoncert a Pecsában! - tovább >
 Random Trip interjú az alapítókkal - "Ez a főpróba, az ősbemutató, a koncert, a búcsúbuli, minden lópikula együtt." - tovább >
 Depresszió interjú - "Rengeteg érdekes kihívás áll még előttünk" - tovább >
 Skindred interjú - "Meghallod a zenét és táncolsz az ütemre, ilyen egyszerű az egész." - tovább >

további interjúk >
 
 

Slayer koncert
- 2018.12.03 - tovább >
Front Line Assembly (CAN)...
- 2018.08.01 - tovább >
Life of Agony (USA)
- 2018.08.01 - tovább >
God Is An Astronaut (IRL)
- 2018.08.01 - tovább >
Depresszió 18. születé...
- 2018.07.31 - tovább >
Kip Winger koncert
- 2018.07.31 - tovább >
Sons Of Apollo
- 2018.07.31 - tovább >
Fahrenheit koncert
- 2018.07.31 - tovább >


- Koncert hírek
- Sziget hírek
- Feszt hírek
- Beszámolók
- Lemezkritikák
- Zenei hírek
- Interjúk
- Zenész hírek
- Angol verzió
mag főoldal >

 

mag főoldal >
< Vissza az előző oldalra
 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.0098459720611572 mp)