szia -vendég-!
belépek | regisztrálok
 
 
       
 
 

további fórumok >
kedvenc fórumaim >
zajlik.hu fórum >
 
 
Slayer koncert
 
Mi sem maradunk ki a thrash legenda búcsújából
Slayer - 2019.06.11., Papp László Budapest Sportaréna
Front Line Assembly (CAN), Die Krupps (DE)
 
Ipari alapvetések nyár végére
Front Line Assembly, Die Krupps - 2018.08.31., A38 Hajó
Life of Agony (USA)
 
10 év után ismét jön a legendás NY-i zenekar
Life of Agony - 2018.10.23., A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)
 
Kedvenc ír post-rockereink is jönnek az A38-ra
God Is An Astronaut - 2018.10.10., A38 Hajó
Depresszió 18. születésnap
 
Eddigi leglátványosabb koncertjével nő fel a Depi
Depresszió - 2018.08.18., Barba Negra Track
 
 
Légy az elsők közt
ki szeret és követ!
 
 
 

- magazin > interjúk > Qka MC és Ricsipí (Animal Cannibals)


Animal Cannibals interjú
- 2014.06.04 - muzmo


A Budavári Sörfesztivál sajtótájékoztatóján kaptuk diktafonvégre az állat kannibálokat. Qka MC és Ricsipí 25 év után sem kíván lassítani, és ahogy az interjúból is kiderül, bőven tele vannak tervekkel a jövőre nézve is.

Hogy egy témába vágó kérdéssel indítsunk: az Animal Cannibals sörös, boros, vagy egyéb ital mellett teszi le a voksát?
Qka: Csináltunk egy trilógiát is: Mindent lehet. Nem kötnénk ki egy hajó mellett, jó tengerészhez illően szeretjük látogatni a kikötőket, hogy ne unjunk rá egyik városra, egyik vízre se. Így vándorolunk az italok között is. Megkóstoljuk ezt is, azt is, aztán a végén nem döntünk. Szeretjük a röviditalokat, a sört, a bort - a hárombetűsek jöhetnek.
Ricsipí: De azt szögezzük le, hogy Fluor Tominak én adtam a kezébe az első sört - ÁLLÍTÓLAG. És azóta csak sört iszik.
Qka: De állítólag akkor én is söröztem.

Ugyebár mindenki számára világos, hogy 25 éves idén az Animal Cannibals. Ennek örömére terveztek valami nagy őrületet vagy mindenki szépen, otthon ünnepelje meg?
Qka: Nem szeretnénk, hogy mindenki a négy fal között ünnepelje meg, egy szép tortával, ünneplőbe öltözve… Hogy utána könnyesre sírhassa a párnáját. Azt, hogy az AC 25 éves, mi duplán ünnepeljük, kétféle síkon: Az egyik az az, hogy gyakorlatilag másodvirágzásunkat éljük az elmúlt pár évben és hál’ Istennek most az idén is hatalmas mennyiségű munkával vagyunk ellátva. Tehát mi munkával is ünnepelünk - vagyis egyelőre még nem érünk rá igazán ünnepelni. Folyamatosan dolgozunk, de van egy kicsúcsosított része is az évnek: október 22-e. Picit messzinek tűnik a dátum, de nagyon hamar itt lesz. Szeretnénk egy 3 órás megemlékezést a mi elmúlt 25 évünkről.

Nemrég jött ki a nagy nyári nótátok, a Fesztivál, amivel gondolom a nyári pörgést kívántátok kicsit beharangozni. Jól érzékelem Qka, hogy ez neked a nótád?
Qka: Is... Talán... Nem…
(Ricsipí átnyújt egy nagyobb címletet Qkának - szerk.)
Ricsipí: Olyan jókat mond. Megérdemli.
Qka: Az Animal Cannibals két frontemberből áll. Az egyenlőséget, ezt a jint és a jangot szeretjük megfelelő helyen kezelni. Tavaly volt egy világslágerünk, aminek az volt a címe, hogy Minden változik


Hé, lesz arról is kérdés!
Ricsipí: Igen, a saját idődről beszélj, a saját dalodról!
Qka: Szóval azt a Ricsi rappelte végig és úgy gondoltam, hogy bennem is van legalább egy világslágernyi dal. Igazából már tavaly megíródott a Fesztivál. Egy évig dobozban ült és azóta várom, hogy végre az én arcomat is megismerje az ország.
Ricsipí: Nem sikerült annyira…

Azért erre nem volt olyan nehéz rájönni, hogy egy éves, lévén, hogy tavalyi fesztiválokon vettétek fel a klipet és ott már a szöveget is nyomod mellé…
Ricsipí: Nem mindenki gondol ám ebbe bele. Azért ne nézzük le az embereket… DE!
Qka: Egyébként lefordítva: igen, én vagyok a fesztiválozósabb a kettőnk közül, Ricsi meg inkább ilyen magába fordulós, visszaemlékezős.
Ricsipí: Próbálok visszaemlékezni, csak az a baj, hogy sosem emlékszem semmire.
Qka: Nem tudja az óvodai jelét…
Ricsipí: Jut is eszembe, nálunk a Qka egyébként nem iszik. Régen abszintos volt, most meg már absztinens… Nem tudom, állandóan kocsival megy mindenhova. Olyan hűbelebalázs. Nem az igazi… De majd kinövi ezt.

Visszakanyarodva: Van a kedvenc számom, a Minden változik…
Ricsipí: Ajj de jó ízlésed van!
Hogyan kellett hozzá 24 év, hogy ezzel előálljatok?
Qka: Legjobb szám? Ugyan már!
Ricsipí: Az elmúlt 24-25 évben rengeteg dalt csináltunk, rengetegből lett sláger és rengetegből nem lett sláger. Ez pont azoknak a sorát növelte volna, amikből igazából nem kellett volna, hogy sláger legyen. Ilyen számokat mindig is gyártottunk a lemezekre, csak nem csináltunk belőlük videoklipet. Most olyan világban élünk, hogy szinte minden dalhoz kell csinálnod klipet. Mert mondjuk ez egy B oldal 6-os szám lett volna és mégis úgy hozta a sors, hogy ebből csináljunk egy videoklipet. Mi lepődtünk meg a legjobban, hogy ezt az emberek ennyire szeretik. Csináltunk egy mixet az elmúlt 25 év dalaiból, ami egy órás mix és pont ilyen jellegű dolgokból áll.
(Most Qka nyújt át Ricsipínek egy 100-ast - szerk.)
Qka: Jókat mondasz.
Ricsipí: Olyan dalokból áll, amiknek nem lett klipjük annak idején és olyan feelingűek, mint a Minden változik. Idáig kellett várnunk, hogy az ilyen dalok, mint a Minden változik, népszerűek lehessenek. Régebben nem csináltunk az ilyen dalokból klipeket, mert tudtuk, hogy nem ez kell… A nyár kell, a party kell, a feeling kell. Az ilyen elgondolkodtató számoknak most jött el az ideje.
Qka: De ezen már tovább is léptünk, mert idén már megjelent egy, ha csúnyán akarnék fogalmazni, a Minden változik életérzésének egyfajta folytatása. Ez a Szimpla dolgok.

Ami ugyebár rajta van az utolsó Stíluspakk válogatáson is.
Qka: Így van! És ez azért jó, mert tavaly a Minden változik is a Stíluspakkon debütált áprilisban és mégiscsak novemberben ért el igazán az emberekhez.

De ha már ennyire benne vagyunk a Minden változik témában, csak érdekességképpen: Qka, a legutóbbi Random Trip-es vendégeskedéseden is pont a Minden változikkal reklámozták a szereplésedet.
Ricsipí: Mert engem még nem hívtak meg!

Idén nyáron szakítva a hagyományokkal, nem Balatonalmádiban kerül megrendezésre az AC-tábor. Hogyhogy?
Qka: Figyelj, gyakorlatilag 15 év elég volt nekünk Almádiban.
Ricsipí: Első körben!
Qka: Ezt annak idején azért találtuk ki, hogy biztosan legyen egy olyan hét, amikor nem dolgozunk, nincsen fellépés és egy hétig a Balatonnál vagyunk. Aztán nagyon a szívünkhöz nőtt és velünk együtt fölnőtt ott egy nagyon jó kis közösség. De gyakorlatilag kinőttük a táborhelyet. Kezdtük már mindenkit zavarni a környéken a hangerővel, meg a jelenlétünkkel, úgyhogy arra gondoltunk, hogy most sátrat bontunk - mert, hogy Faház meg sátor - és Tiszaszőlősön találtunk egy másik helyet. Viszont az Árnyas Parkból Kálmán bá’-t visszük magunkkal.


Tehát azért nem vagyunk rossz fejek! Hiába nem nála van a buli, visszük őt magukkal!
Ricsipí: Visszük magunkkal kabalának! Erről jut eszembe, a Faház meg sátor szerintem 6 vagy 8x nagyobb nóta, mint a Minden változik. És ilyen dal és ilyen videoklip - persze nem azért, mert én vágtam - ritkán születik! A vicces, hogy volt tizenakárhány lemezünk és voltak kedvenc dalaink - de sokszor nem a kedvenc dalaink lettek slágerek. Tudjuk, hogy a mi ízlésünk és a nagyközönség ízlése nem ugyanaz.
Qka: Egyébként, elég sokszor de! Viszont például a Péntek című dalunk sem kapta meg első körben azt a szintű figyelmet, amit mi szántunk neki, abban is többet hittünk.

Pedig máig nagyon működik a fellépéseken!
Ricsipí: Most akkor linkeljük be ide az emlegetett Mixtape című dalunkat! Ez egy egy órás dal pont azokból összemixelve, amik méltatlanul mellőzve lettek. Aki ezt meghallgatja, azt fogja mondani, hogy az Animal Cannibals a világ legjobb zenekara. És ezt komolyan mondom, tréfa nélkül.


Visszatérve a Faház meg sátorhoz még egy kérdés erejéig: eNzim kicsoda?
Ricspí: Óóó, a legnagyobb csávó! Ő almádi. Almádi-i, érted.
Qka: Rendeztünk nekik videoklipet is!
Együtt: Különvélemény!
Ricsipí: Jelen pillanatban producerként dolgozik és mellette a Veszprémi Egyetemen sokadéves. Minden táborunkban ott volt eddig, a balatonalmádi gimnázium igazgatójának a fia.
Qka: Gyakorlatilag ő lakik egyedül közelebb, mint Sub Bass Monster. Tehát ő fogat mosni és zoknit váltani ment haza. Alsógatyát soha nem cserélt. De a lényeg, hogy a Sövivel együtt, ők a Különvélemény. És nekik pont Balatonalmádiban forgattunk videoklipet.

Amikor kijött a Hősöktől a Hip-hop hatalom című dal, azt mondták, hogy megkérdezték tőletek, hogy mikor lesz egy új Északon, délen, mire ti azt mondtátok, hogy, ha akarjátok, csináljátok meg! Van későbbi tervetek a folytatásra?
Ricsipí: 10 évente csinálunk ilyen dalt! Az első ’98-ban volt, a második 2008-ban, a következő tehát 2018-ban lesz. Ami annak a 10 évnek a legjobb mc-it fogja tartalmazni. De! Az OSG miatt is lesz majd egy közös dal, sok-sok mc-vel.
Qka: Illusztris a névsor, nagyon jó lesz ez is.
Ez a dal mennyire köthető hozzátok?
Qka: Elméletileg minket kértek föl, de már nagyon szertefutottak a szálak.
Ricsipí: De 2018-ban várható a következő igazán hosszú dal, ami tényleg beírja magát a történelembe!
Qka: Mi ott kezdjük, hogy minimum 6 perc… A Mindenki az 8 perc volt, 6 és fél az Északon, délen. Ha tényleg sokszereplős, akkor nem kell kompromisszum. Itt most egy rádióbarátabb hosszúságban kell gondolkodnunk.

Nekem az tűnt fel, hogy amikor kijön egy hasonló szám, az első reakciók nem arról szólnak, hogy végre valaki megcsinálta, hanem, hogy miért nincs itt ez, miért nincs itt az?!
Ricsipí: Erre Qka írt egy jó sort.
„Van, aki elbújt előlünk, van, akit mi nem vettünk észre?”
Qka: És a lista úgysem lehet soha tökéletes. Látod, hiába ír jó számokat a Ricsi, tőlem idéz. Ez megér még egy százast.
(Ricsipí most kapja a második 100-asát - szerk.)
Ricsipí: Én jobban fizetek…
Qka: Én meg aprópénzre váltom a tehetségemet.

Nektek mi a véleményetek az olyan számokról / zenekarokról, ahol a hip-hopot rockzenével keverik?
Ricsipí: Van a Warpigs-szel egy közös dalunk, a Még nem mentem el.
Qka: Az sem kapott akkora népszerűséget. Egyébként a Nyerssel is volt közös dalunk, az nem annyira rockos. Sőt, felléptünk közösen a Sing Singgel is. Csúnyát fogok mondani, de ez most itthon nem menő.
Ricsipí: El kell telnie még pár évnek. Magyarországon most éppen a hip-hop a menő, meg az elektronikus tánczene mindenféle válfaja.
Qka: De ha magánemberként kérdezed, van egy csomó olyan rapes, rockos nóta, amiket imádunk. Mi nem csinálunk ilyeneket, de van egy csomó olyan dal, amit mi szeretünk. Szeretjük a műfajt, csak nem érezzük magunkénak. Soha nem voltunk az a keménykedős brigád. Mert, ha valaki olyan zenét csinál, akkor legyen olyan a tartalom is mögötte. Mi inkább a vidámabb, funkysabb, mosolygósabb vonalat képviseljük, azzal tökéletesen elvagyunk. De a Még nem mentem el-t hallgassátok meg!Mivel elég régóta vagytok a pályán, mennyire érzitek úgy, hogy ha valaki tanácsért fordul hozzátok, akkor nagy súlya van a szavatoknak?
Qka: Abszolút! A Hősök zenekar a legjobb példa erre. Ők, a kezdetektől - 2003-tól -, amióta léteznek, borzasztó komolyan veszik bármilyen tanácsot adunk nekik. Ők a legjobb „tanítványaink”, mert megfogadják azt, amit mondunk. És látják is azt, hogy nem mondunk hülyeséget - tehát működik a recept, amit adunk. De a legáltalánosabb jó tanácsunk, amit mindenkinek szoktunk adni, hogy nem menedzser kell, nem pénz kell, nem a nyomulás kell. A legelső lépcső, hogy jó dalokat kell írni. Mi naivan hiszünk abban, hogy a jó dalok megtalálják az útjukat. Előfordulhat, hogy a rapes csávók közül sokan házibulikban nem hallgatják a mi dalainkat - egyébként biztos! -, viszont, amit mi csinálunk és képviselünk, azt maximálisan elismerik.

Funktasztikus nemrégiben eléggé kiakadt a világra. És többek között…
Ricsipí: Jajj, a kedvenc témám! Erről beszéljünk! Még soha senki nem kérdezte meg! Szóval, aki most kapcsolódik be: Arról van szó, hogy a Funktasztikus kiírta a facebook-jára, hogy őt ellehetetlenítik…
Qka: Egy csomó zenekar és élen járnak ebben: felsorolás, köztük az AC. Beszéltem vele telefonon és mondta, hogy minket nem is írt ki teljes névvel, csak monogramot. Tehát az bárki lehet, például…
Együtt: Alice Cooper!
Qka: Vagy Aguilera Christina.
Ricsipí: Én amúgy pont a facebook-poszt előtt másfél héttel hívtam meg fellépni az EFOTT-fesztiválra… Mindketten felhívtuk egymástól függetlenül és megkérdeztük Adorjánt, hogy mi volt ez a kiírás. Ő azt mondta, hogy volt Sub Bass lemezén egy olyan dal, amin mi olyan embereknek üzentünk, akik mindenki ellen vannak és ő ezt magára vette. Azt a sort én írtam és ebben a dalban Qka rappeli el. Ilyen is van, hogy néha én írok a Qkának jó dalokat, jó számokat, jó sorokat. És pont azért te mondtad, mert a te hangoddal hiteles:
Együtt:Próbálj meg senkit sem lenézni.
Qka: Innentől kezdve aki „próbálj meg”-gel ír bármit, az számítson arra, hogy meg fogja ezzel sérteni, ha csak előre nem tisztázzák…
Ricsipí: De ezt tudjuk be csak a művészségből fakadó hangulatváltozásnak.
Qka: De tényleg jóban vagyunk, tiszteljük a munkásságát, szeretjük a dalait, szóval mi a jövőben is így fogjuk „ellehetetleníteni”!

A facebook-oldalatokra kitettetek egy régi interjút, ahol az Animal Cannibals még háromtagú zenekar volt. Mi lett Uborkával?
Ricsipí: Dániel az igazi neve. Az Animal Cannibals hajnalán, ’89 és ’91 között volt teljes jogú tag. Csináltunk ’91-ben egy koncertet a Petőfi Csarnok kistermében, ott volt 100 ember: osztálytársaink, barátaink, szülők, családtagok. Kisterem, teltház. Azt mondta, hogy ebből a nagy felhajtásból elege van. Ő a blues felé indult el. Azt hiszem, hogy utoljára 3 éve beszéltem vele, találkoztunk a Keletinél, akkor Hollandiából már kiutasították és éppen Spanyolországban lakott. Azt mondta, hogy nagyon jó hely, csak télen hideg, ott nem szokás a fűtés.

Önző kérdés következik: a Respekt albumon megannyi formáció dolgozott fel Kannibál-klasszikusokat, onnan az egyik kedvencemhez, a Barbárfivérek Ilyen egy vasárnapjához mit szóltatok?
Qka: Nagyon megtisztelő volt, hogy 19 hazai rap-előadó gondolta úgy, hogy tudna mit kezdeni egy Animal Cannibals dallal, akár tisztelete jeléül, akár inspiráció gyanánt. Sokan ki is kérték maguknak, hogy őket miért nem találtuk meg. A Barbárfivérek mondták, hogy nekik konkrét klipelképzelésük is van a dalhoz és mi azóta várjuk ezt a videoklipet. Elvileg a forgatókönyv is készen van már. Nekünk az volt a titkos vágyunk, hogy mind a 19 számhoz legyen videoklip, mert az úgy ütött volna igazán.
Ricsipí: Azt is mondták, hogy amikor játsszák, mindig nagy őrjöngés van rá.
Qka: Szerintem a többségnek, aki a Barbár fellépésen ezt nyomja, lehet, hogy fogalma sincs az eredeti Vasárnap reggel című dalunkról. És ezzel nincs is semmi baj. Lehet meg is lepődnének, ha megtudnák, hogy miből lett.

Végezetül már csak szokásos kérdés maradt lezárásként, mik a jövőbeli terveitek?
Qka: Szeretünk sok mindenben az elsők lenni, úgyhogy ez a jövőben is így lesz. Mi jelentettük meg az első hazai könnyűzenei dvd-t. Mi voltunk az elsők, akik csináltunk a honlapunkon hangos képeslapot. Ez egyébként nagyon vicces volt, az összes köszöntést felmondtuk: boldog névnapot, boldog szülinapot, boldog anyák napját, boldog viharnapot, stb., az összes keresztnévvel együtt. Tavaly megcsináltuk az Antológia nevű kiadványunkat is. Ilyet én még nem láttam külföldi előadótól sem, hogy egy darab adat dvd-n rajta legyen az összes albumuk, az összes maxijuk, az összes dalnak az a capellája és az összes dalnak az instrumentálja. 545 darab mp3 fájl került fel erre. Ez azért is fontos, mert van egy olyan albumunk, ami nekem sincs meg. És így most meglett. Tavaly megcsináltuk a Videó antológiát is, ami az addigi 50 videoklipünket tartalmazza. Idén amúgy lesz majd új album - így is ünnepeljük a 25 éves fennállásunkat. Legutóbbi trilógia koncepciónk az volt, hogy Mindent lehet és közre is működtünk mindenféle különböző előadókkal és stílusokkal… És most olyan lemezt akarunk csinálni, hogy megmutassuk, hogy tudunk annyit beszélni és van annyi témánk, hogy mi ketten is meg tudunk tölteni egy lemezt.
Ricsipí: Rengeteg tervünk van - sok mindenről még nem beszélünk, de ami nagyon fontos és már említettük, az október 22-ei koncert a Petőfi Csarnokban. Idén lesz még egy lemezünk és persze több közreműködés is, ami nem kerül fel a lemezünkre.


Kapcsolódó linkek >
Animal Cannibals a facebookon


 
 Tankcsapda interjú - Ott voltak Bostonban a srácok - tovább >
 Hellyeah interjú - "Szép buszunk van meg minden, de ez akkor is megterhelő." - tovább >
 Animal Cannibals interjú - "A legelső lépcső, hogy jó dalokat kell írni." - tovább >
 Leander Rising interjú - Szombaton nagykoncert a Pecsában! - tovább >
 Random Trip interjú az alapítókkal - "Ez a főpróba, az ősbemutató, a koncert, a búcsúbuli, minden lópikula együtt." - tovább >
 Depresszió interjú - "Rengeteg érdekes kihívás áll még előttünk" - tovább >
 Skindred interjú - "Meghallod a zenét és táncolsz az ütemre, ilyen egyszerű az egész." - tovább >

további interjúk >
 
 

Slayer koncert
- 2018.12.03 - tovább >
Front Line Assembly (CAN)...
- 2018.08.01 - tovább >
Life of Agony (USA)
- 2018.08.01 - tovább >
God Is An Astronaut (IRL)
- 2018.08.01 - tovább >
Depresszió 18. születé...
- 2018.07.31 - tovább >
Kip Winger koncert
- 2018.07.31 - tovább >
Sons Of Apollo
- 2018.07.31 - tovább >
Fahrenheit koncert
- 2018.07.31 - tovább >


- Koncert hírek
- Sziget hírek
- Feszt hírek
- Beszámolók
- Lemezkritikák
- Zenei hírek
- Interjúk
- Zenész hírek
- Angol verzió
mag főoldal >

 

mag főoldal >
< Vissza az előző oldalra
 
zajlik.hu - a legízletesebb és legnépszerűbb független alterockulturális turmix | impresszum | adatvédelem | fórumszabályzat | hiba / javaslat? küldj szms-t vagy email-t
(letöltés 0.0075640678405762 mp)